Bani în plus de la stat pentru părinții români, dar beneficiile sunt modice: ce sunt deducerile personale

Gabriel Peneș 25.01.2023, 10:49
Bani în plus de la stat pentru părinții români, dar beneficiile sunt modice: ce sunt deducerile personale

Bani în plus de la stat pentru părinții români, dar beneficiile sunt modice. De ceva vreme, în spațiul public s-a vehiculat informația că angajații care au și copii în întreținere vor beneficia de o deducere personală suplimentară de 100 de lei. Din păcate, deși mulți au înțeles că salariul li se va mări automat cu 100 de lei net, câștigul pe care-l vor obține este mult mai mic.

Bani în plus de la stat pentru părinții români, dar beneficiile sunt modice

Părinții români aveau un mic motiv de bucurie la începutul acestui an, în ideea că beneficiază de o deducere personală suplimentară la salariu în valoare de 100 de lei. Începând cu veniturile lui 2023, Codul Fiscal prevede că deducerea personală are două componente – deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară.

Fiecare dintre ele se acordă după reguli proprii, cea suplimentară acordându-se unuia dintre părinții angajați pentru copilul sau pentru fiecare copil, după caz, care este înscris în sistemul de învățământ.

Încă de la început, s-a știut că va fi vorba de o sumă de 100 de lei pentru fiecare copil școlarizat, dar nu s-a insistat pe ideea de sumă brută sau netă. Cei care au crezut că au dreptul la 100 de lei în plus la salariul net, au înțeles eronat modificarea Codului Fiscal. În realitate, suma de care vor beneficia este mult mai mică, scrie avocatnet.ro.

Ca să înțelegem beneficiul real al părinților de pe urma aplicării acestei deduceri suplimentare trebuie înțeles ce înseamnă deducerea personală.

Bani în plus de la stat pentru părinții români, dar beneficiile sunt modice ce sunt deducerile personale
Angajații care au și copii vor beneficia la salariu de o deducere personală suplimentară foarte mică

Ce sunt deducerile personale

Deducerea personală, cu sau fără modificările aduse prin OG 16/2022 Codului Fiscal, înseamnă că angajatul care îndeplinește anumite condiții prescrise în lege are de plătit mai puțin statului ca impozit și, în consecință, rămâne cu un net un pic mai mare la finele lunii.

De deducerea personală de bază pot beneficia, din acest an, cei ce au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile (adică cei care au salarii până la 5.000 de lei), indiferent dacă au sau nu au copii minori.

Cele mai mari deduceri le primesc, așadar, cei care se situează cu salariul cel mult la nivelul minimului pe economie și care au patru sau mai multe persoane în întreținere.

Dincolo de particularitățile tehnice din spate, conform unui calcul simplu, în cazul unui angajat care are salariul brut de 3.200 de lei și doi copii în întreținere, netul său este de 1.976 de lei. Dacă angajatul are salariul brut de 3.200 de lei și niciun copil, netul său este de 1.926 de lei. Prin urmare, beneficiul angajatului-părinte este de fapt de doar 50 de lei, jumătate din cel sugerat de informațiile neclare date de autorități..

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....