Data la care se stabilește aderarea României la Schengen. Emoțiile vin săptămâna viitoare

Ana Anitoiu 30.11.2022, 09:33
Data la care se stabilește aderarea României la Schengen. Emoțiile vin săptămâna viitoare

Data la care se stabilește aderarea României la Spațiul Schengen se apropie. Emoțiile vin săptămâna viitoare, când are loc Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Când se stabilește aderarea României la Schengen

Consiliul Justiție și Afaceri Interne în cadrul căruia se va stabili dacă România intră în Spațiul Schengen va avea loc pe 8 – 9 decembrie.

Consiliul Uniunii Europene a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de Interne şi ai Justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI) o vor avea în 8-9 decembrie la Bruxelles. Primul loc pe ordinea de zi este ocupat de aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

Totuși, președintele Klaus Iohannis a declarat, miercurea trecută, la Riga, că este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două, în cazul în care până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil referitor la accederea României la Schengen.

Ce strategie ar trebui sa adopte oficialii romani privind aderarea la Spatiul Schengen. Reactia vehementa a transportatorilor Sa le spunem verde in fata ca ne retragem din Uniunea Europeana EXCLUSIV
Decizia referitoare la aderarea Romaniei la Schengen se apropie

Principalul obstacol al aderării României la Schengen

În ciuda raportului favorabil și al recomandării Comisiei Europene, Olanda rămâne principalul obstacol al aderării României la Spațiul Schengen. Parlamentul olandez a recomandat guvernului să nu aprobe integrarea României și Bulgariei.

Totodată, în ultima vreme, oficiali din Austria au făcut declarații contradictorii referitoare la aderarea României la Spațiul Schengen. Vicecancelarul austriac Werner Kogler a spus, vineri, că susține aderarea României și Bulgariei, după ce  cancelarul Karl Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner au dat de înțeles că Austria se opune.

Temele de pe agenda Consiliului JAI

În afară de adoptarea unei decizii referitoare la intrarea României, Bulgariei și Croației în Spațiul Schengen, pe agenda Consiliului JAI se mai află evaluarea stării generale a acestuia.

„Miniştrii se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este menționat la prim punct de pe agendă.

Cel de-al doilea punct de pe agendă se referă la politicile în domeniul migraţiei şi azilului. Miniștrii vor discuta despre situaţia prezentă de-a lungul principalelor rute de migraţie.

„De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”, precizează Consiliul UE, a cărui preşedinţie este deţinută de Cehia.

De altfel, migrația este un subiect aflat în strânsă legătură cu cel al aderării României la Schengen. Unele state membre, mai ales Austria, au reclamat gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi în cazul țării noastre și al Bulgariei.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...