Vestea mult așteptată de Republica Moldova. Va primi statutul de țara candidată pentru aderarea la UE

Elena Avramescu 23.06.2022, 14:10
Vestea mult așteptată de Republica Moldova. Va primi statutul de țara candidată pentru aderarea la UE

În cursul zilei de astăzi, Republica Moldova va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, conform unui document intern oficial al Consiliului European consultat de G4Media la Bruxelles. Sunt șanse mari ca anunțul oficial să fie făcut deseară de liderii Uniunii Europene, împreună cu un anunț similar pentru Ucraina.

Republica Moldova va primi statutul de țara candidată pentru aderarea la UE

„Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, găsim notat la punctul 11 în documentul consultat de G4Media.

Consiliul a reafirmat că „viitorul acestor țări, mai precis Republica Moldova, Ucraina și Georgia, dar și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”. În plus, acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE se face fără condiționalități în cazul Republicii Moldova și Ucrainei.

„Comisia este invitată să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei privind cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. Consiliul va decide cu privire la măsurile suplimentare odată ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”, se mai specifică în document.

Anunțul a fost făcut. Republica Moldova la doar un pas de intrarea în UE
Republica Moldova va primi statutul de tara candidata pentru aderarea la UE

Mai mult, se pare că Ucraina va primi și ea statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, iar în privința Georgiei, Consiliul European a spus că este pregătit „să acorde Georgiei statutul de țară candidată odată ce prioritățile specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei au fost îndeplinite”.

Consiliul European a mai declarat și că progresul fiecărei țări către Uniunea Europeană „va depinde de propriul merit în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, ținând cont de capacitatea UE de a absorbi noi membri”.

Moldova nu caută scurtături către UE

Moldova, care se învecinează cu Ucraina la est și România la vest, a continuat eforturile de aderare la UE pe fondul temerilor că ar putea fi atrasă în conflict.

„Doar acordarea statutului de candidat nu înseamnă să ne acceptăm în UE.Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs”, a declarat Maia Sandu pentru GLOBSEC 2022 Bratislava Forum.

Săptămâna trecută, premierul Natalia Gavriliţă a declarat că Moldova are o oportunitate „istorică” de a adera la UE şi că orice proiect de apropiere a ţării de bloc nu trebuie să înlocuiască calea către aderarea cu drepturi depline. Temerile Moldovei de a fi atrasă în conflictul din Ucraina vin după ce separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană a Moldovei au acuzat Kievul pentru ceea ce au spus că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Maia Sandu a declarat în cadrul conferinței de vineri că se lucrează pentru reformarea sistemului de justiție al Republicii Moldova și combaterea corupției și că apartenența la UE ar putea contribui la protejarea democrației acolo.

Urmăriți Impact.ro și pe