Criticul lui Vladimir Putin acuză Uniunea Europeană. De ce nu trebuia să pună embrgo pe petrolul rusesc

Beatrice Dumitru 22.06.2022, 11:24
Criticul lui Vladimir Putin acuză Uniunea Europeană. De ce nu trebuia să pună embrgo pe petrolul rusesc

Un critic important al lui Vladimir Putin spune că Uniunea Europeană a făcut o greșeală prin interzicerea importurilor de petrol rusesc, iar măsura îi afectează, de fapt, propriile finanțe. Mai mult, fostul oligarh avertizează că liderii occidentali nu ar trebui  să negocieze cu președintele rus pentru că este un „bandit”.

Fost oligarh rus, acuzații la adresa UE

După o lună de negocieri, țările membre UE au convenit la sfârșitul lunii mai să interzică transporturile maritime de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, echivalentul a peste 90% din importuri. Dar există persoane care susțin că măsura nu este una care să ajute blocul comunitar.

Mihail Hodorkovski, fostul oligarh rus, astăzi un critic important al lui Vladimir Putin, a acuzat Uniunea Europeană că a comis o gafă imensă prin embargoul asupra petrolului rusesc, deoarece subminează acum blocul celor 27 de națiuni din punct de vedere economic, mai degrabă decât să epuizeze cufărul de război al Kremlinului.

Criticul lui Vladimir Putin acuză Uniunea Europeană. De ce nu trebuia să pună embrgo pe petrolul rusesc
UE a pus embargo pe petrolul rusesc.

În acest moment, sancțiunile energetice afectează Europa, nu Rusia. Punctul meu de vedere a fost și rămâne același – ce naiba crezi că faci?”, a declarat Hodorkovski pentru Politico, în timpul primei sale călătorii în UE de la începutul războiului din Ucraina.

Ce trebuia să facă UE

Cândva cel mai bogat om al Rusiei, Mihail Hodorkovski a spus că UE ar fi trebuit să asigure aprovizionare alternativă înainte de a continua cu un embargo sau ar fi trebuit să ia în considerare o altă abordare completă, cum ar fi aplicarea tarifelor la energia rusă, în loc să impună o interdicție totală. Acesta susține că ar fi fost mai bne dacă blocul comunitar ar fi cheltuit banii pe arme pentru Ucraina.

Cât de mult a pierdut Occidentul în venituri prin introducerea a tot felul de sancțiuni energetice? 100 de miliarde de dolari, 200 de miliarde de dolari?”, a spus el. „Dacă Ucraina ar fi primit arme în valoare de cel puțin 50 de miliarde de dolari în loc de 10 miliarde de dolari, situația ar fi complet diferită acum, fără a fi introdusă nicio sancțiune energetică”, a adăugat fostul oligarh rus.

În cele din urmă, fostul miliardar a spus că Europa ar fi trebuit să depună eforturi mai concertate pentru a găsi surse alternative pentru petrol și gaze înainte de a impune sancțiuni. În schimb, țările UE au fost nevoite să înlocuiască livrările rusești de energie prin negocierea grăbită a unor contracte ad-hoc.

„Vladimir Putin e un bandit”

De asemenea, Mihail Hodorkovski a avertizat că liderii europeni nu ar trebui să facă greșeala de a negocia cu Vladimir Putin pentru că „nu este un om de stat, ci un bandit”. De când Kremlinul a lansat invazia pe scară largă în țara vecină, mai mulți lideri, în special Emmanuel Macron, au discutat cu președintele rus pentru a-l convinge să pună capăt războiului, dar fără niciun rezultat.

Liderii marilor țări europene mai cred că pot negocia ceva cu Putin fără a-și demonstra forța și că pot vorbi cu el din ceea ce el percepe a fi o poziție slabă. Și aceasta este o greșeală dramatică, deoarece el nu este un om de stat ca ei, ci un bandit. Și ce face un bandit în astfel de situații când se consideră puternic? Încearcă să-și termine victima. Poți începe să negociezi cu el doar atunci când simte că se află într-o poziție mai slabă”, a mai spus Hodorkovski.

Mihail Hodorkovski, fostul șef al gigantului petrolier Yukos, a petrecut 10 ani în închisoare, după ce a devenit un critic deschis al Kremlinului. După eliberarea sa, în 2013, a militat pentru promovarea democrației și a drepturilor omului în Rusia prin organizația sa „Rusia deschisă”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...