Liderii europeni, întâlnire la Bruxelles. Decizie istorică: Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE

Beatrice Dumitru, Andra Daoud 23.06.2022, 22:19
Liderii europeni, întâlnire la Bruxelles. Decizie istorică: Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE

Liderii Uniunii Europene şi Balcanii de Vest se adună joi și vineri, la Bruxelles, pentru un summit al Consiliul European şi Summitul Euro în format extins, pentru a discuta cererile de aderare la blocul comunitar ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. La reuniune participă și președintele Klaus Iohannis.

Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate la aderarea la UE

Update 23 iunie, ora 22:00. Republica Moldova și Ucraina au primit oficial statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Liderii UE au luat decizia în unanimitate, joi seară, după cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, care a catalogat momentul drept o realizare istorică.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Am acordat, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis.

„Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul european pentru oamenii din aceste țări și reprezintă o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este gata să continue să susțină Ucraina, Moldova și Georgia pe drumul lor european”, a mai adăugat șeful statului.

Klaus Iohannis participă joi și vineri, alături de alți lideri europeni, la reuniunile liderilor din UE și Balcanii de Vest, la Consiliul European și la Summit-ul Euro în format extins, toate având loc la Bruxelles.

Știrea inițială:

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a dat aviz favorabil pentru Ucraina și Moldova și a recomandat ca cele două țări să primească statutul de țări candidate la UE, cu condiția să continue reformele, în timp ce Georgia trebuie să mai aștepte. De asemenea, trei mari puteri ale UE – Germania, Franța și Italia – au susținut toate statutul de candidat pentru Kiev, o mișcare geopolitică îndrăzneață declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia. „Este consens total între toți liderii”, a spus Franța.

Summitul va demara cea mai ambițioasă expansiune a UE de la primirea statelor est-europene după Războiul Rece. Deși Ucraina și Republica Moldova vor avea nevoie de ani, poate chiar mai mult de un deceniu, pentru a deveni membre UE, decizia liderilor europeni va reprezenta un pas simbolic.

Liderii europeni se întâlnesc la Bruxelles. Ucraina și Republica Moldova așteaptă o decizie istorică
Ucraina va primi statutul de țară candidată la UE.

„Istoria este în pas de marș. Nu vorbesc doar despre războiul de agresiune al lui Putin. Vorbesc despre vântul schimbării care suflă din nou pe continentul nostru. Prin aplicațiile lor, Ucraina, Moldova și Georgia ne spun că vor schimbarea”, a declarat șefa executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, înaintea summitului, citată de Reuters.

Subiectele de pe agenda Consiuliului European

În timp ce Ucraina și Moldova vor fi primite în sala de așteptare a blocului comunitar, Georgiei i se va oferi „o perspectivă europeană”, și i se va recomanda să îndeplinească condiții înainte de a câștiga statutul de candidat.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi abordate și alte probleme. Va fi o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, dar și despre situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri.

Urmăriți Impact.ro și pe