Anunțul potrivit căruia Guvernul ar urma să decidă poate chiar săptămâna viitoare noi măsuri legate de evoluția pandemiei în România, putându-se ajunge până la ridicarea stării de alertă, ar urma să schimbe agenda națională, revenindu-se astfel la situația de normalitate pe care o cunoaștem până la data de 16 martie 2020, atunci când România a decretat oficial starea de urgență.
Cum eventuala anulare a stării de alertă , care e în vigoare în România din 15 mai 2020 și până astăzi, ar duce practic la dispariția tuturor restricțiile existente de aproape doi ani, impact.ro a încercat să afle cum văd această chestiuni reprezentanți ai unor diferite categorii sociale.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, e cel ce a invocat cel mai recent posibile măsuri de relaxare, precizând că este posibil ca, în condițiile în care am reveni la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, să avem relaxări semnificative, cum ar fi renunțarea la certificatul digital sau la purtatul măștii la exterior.
„Probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a declarat el pentru Digi 24.
Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină: „Anunțata intenție a autorităților pe această temă ar trebui să ne dea de gândit fiecăruia dintre noi. Suntem într-o fază a pandemiei în care guvernele lumii privesc în general spre doi indicatori foarte importanți, în egală măsură.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Este vorba despre rata de vaccinare în rândul populației, dar și cel legat de percepția opiniei publice asupra acestei pandemii. De aici s-au născut deciziile de relaxare ca cele luate de guvernele de la Londra, Roma sau Copenhaga, ca să dau doar câteva exemple.
Chestiunea esențială e că în aceste țări există o rată medie bună sau de-a dreptul ridicată a populației vaccinate contra COVID-ului. Iar așteptările legate de anunțarea măsurilor de relaxare vine și pe acest fundal! Pe scurt, în aceste țări cetățeanul este pregătit să ia în propriile mâini lupta cu virusul, de care nu vom scăpa cu una, cu două.
Nivelul de alfabetizare medicală în acele regiuni e suficient de mare încât să te ajute să realizezi și singur când trebuie să porți în continuare mască, dacă, spre exemplu, ai de-a face cu grupuri mari de oameni strânse la un loc sau cu reuniuni ale propriei familii, sau cu diverse alte evenimente publice ce impun o atenție sporită din partea fiecăruia.
Însă ce faci în țări precum România, unde rata de vaccinare e în jurul valorii de 40%, iar gradul de alfabetizare medicală, ca să nu mai spun și despre încrederea în opinia specialiștilor, e totuși mică? Foarte greu de răspuns! Fiindcă, repet, circulația virsului nu se va opri, ba chiar vor mai exista perioade în care ea va fi destul de mare! În plus, mai există câteva lucruri de luat în calcul.
Primul dintre ele se referă la ceea ce specialiștii numesc oboseala pandemică. Ea se manifestă diferit! Unii dintre noi au obosit după primele două săptămâni de la declararea pandemiei, alții au reușit să lupte cu ea mai bine de doi ani. Apoi, există deja informația venită, în special pe filiera OMS Europa, conform căreia pandemia se apropie de încheierea sa.
Încă nu știm, cel puțin aici, la noi, în România, fiindcă nu avem studiile care să demonstreze asta, cum că tulpina Omicron ar da forme mai puțin severe ale bolii, fiindcă există mărturii care contestă o asemenea afirmație. Și cum nu avem toate elementele, nu putem afirma așa ceva!
Pe de altă parte, exemplul altor guverne care au anunțat deja o serie de relaxări joacă și el un anume rol în mentalul colectiv! Una peste alta, trebuie spus că în momentul în care statul va relaxa măsurile restrictive ce ne-au condus viața în ultimii doi ani, trebuie să fim conștienți că pune în mâinile noastre decizia de a ne proteja de atunci înainte! N-o va mai face statul ca până acum, ci fiecare dintre noi, pentru noi înșine, dar și pentru cei din jurul nostru!”.
Mircea Dinescu, antreprenor și vedetă de televiziune: „Cred că în România nu se mai poate vorbi de ceva vreme despre starea de alertă. E mai degrabă o stare de disperare! Când te confrunți cu valori atât de mari ale facturilor la energie electrică și gaze, când prețul alimentelor crește asurzitor, e greu să te mai aștepți ca populația să mai aibă ochi și pentru altceva.
Practic, în ultimele luni ale acestei pandemii a dispărut societatea de consum și bucuria de a gusta din partea frumoasă a capitalismului. În ultimii ani ai regimului comunist mulți dintre noi ne imaginam, ne hrăneam chiar cu acest drog al speranței, că vom apuca să trăim și bucuria de a gusta din viața de tip capitalist, fiindcă o știam doar pe cealaltă, impusă de comuniști.
Ei bine, asta a dispărut! Nu mai există societate de consum! S-a dus dracului! Am fost chiar azi (vineri, 11 februarie) într-o piață mare din zona Olteniei, cea de la Băilești. La ora prânzului nu era nici măcar un singur cumpărător! Niciunul!!! Am înlemnit! Asta ne spune că oamenii nu mai vor să cheltuiască, fiindcă au de-a face cu vremuri incerte, sau nu mai au efectiv ce cheltui!
Eu însumi mă gândesc să închid restaurantele mele din București! Pe toate! Nu le mai pot ține după ce factura de curent pentru crama mea de la Cetate, pe malul Dunării, acolo unde-mi țin vinul, s-a dublat. Mi-a venit de plată 160 de milioane de lei, în condițiile în care valoarea maximală a anilor trecuți a fost de 80 de milioane. Mă gândesc la modul cel mai serios să mă mut în Bulgaria! Nu mă voi mai numi Mircea Dinescu, ci Mirciov Dinescov! Dar poate voi trăi mai bine!”.
Radu Leca, psiholog clinician: „ Odată cu ieșirea din pandemie, oamenii au de ales între să păstreze trendul de din interiorul programului lor sau să accepte posibilitatea liberei circulații și să se conformeze libertății.
Oricât de restrictive ar fi fost măsurile sociale antipandemice, o parte dintre cei ce le-au acceptat, în continuare în prezenta libertății, le vor urma. De ce? Tot ceea ce înseamnă restricție generează psiho-emotional, la finalul luptei persoanei cu sistemul/impuneriile, confortul de care cu greu reușești să te dezici.
Atât timp cât tu, stabil din punct de vedere mintal, duci o luptă proprie cu impunerile statului, iar din clipa în care le înțelegi și le accepti, statul anulează impunerile, tu resimți stresul si frustrarea.
Pericolul iminent pentru toti cei care în timpul pandemiei au dezvoltat tulburare de anxietate, depresie, stres, tulburare obsesiv-compulsivă, este următorul: odată cu iesirea din pandemie persoana diagnosticată nu o să se poată conforma lipsei regulilor. Fără reguli, oamenii tulburați se vor simți excluși social.
În oglindă cu acestia există persoanele sănătoase clinic, ce vor dezvolta anxietate si depresie, neputând să atingă, în lipsa susținerii financiare, toate zonele geografice pe care doreau să le viziteze.
Indiferent de categoria din care faceti parte trebuie să înțelegeți că neavând echilibru și constanța psiho-emoțională vă aflați într-un permanent pericol de excludere socială și/sau îmbolnăvire”.
Dorina Lazăr, actor și directorul Teatrului Odeon din București: „O asemenea decizie ar schimba lumea teatrului! Ar readuce publicul în sălile de spectacol. Și nu spun vorbe mari! Garantez cu ce vreți dumneavoastră că din clipa în care va fi iar permis accesul publicului în întreaga sală de spectacole, iar nu în procent de 30% cum este în prezent, lumea va reveni lângă scenă.
Har Domnului că avem încă actori buni, minunați și avem mai la toate teatrele și o ofertă pe măsura publicului. Noi, la , spre exemplu, nu am putut relua spectacolele mari și costisitoare, precum „Titanic vals” sau „Hamlet”, fiindcă rețeta financiară nu ne-a permis asta, în condițiile în care încasările au scăzut foarte mult.
Din ce să-ți mai plătești și colaboratorii, și angajații și facturile?! Iar cazul nostru s-a repetat la mai fiecare instituție de spectacole. Nici nu știu cum au supraviețuit cei cu sălile mici și foarte mici! Ar fi minunat să ne întoarcem la vremurile de altădată!”.
Nicolae Laurențiu Valentin, supranumit și magicianul Valentino: „Primesc cu entuziasm o asemenea hotărâre! Pentru noi, cei din breasla spectacolelor, ar fi o decizie care ne va schimba viața. De ce spun asta? În perioada pandemiei, știm cu toții, distracțiile s-au diminuat până la aproape de a dispărea.
Toată lumea s-a restrâns la familia de bază, la un număr cât mai mic. Ca atare, funcționăm la o cotă de avarie, fiindcă cine mai are nevoie de puțină magie în această perioadă? Și când sunt puțini, oamenii nu se mai antrenează cu voia bună, cu distracția!
O relaxare ne-ar readuce un număr mai mare de evenimente private, ca să nu mai vorbesc despre reluarea nunților și a botezurilor. Lumea are nevoie de noi și cred că va avea și în continuare! Am profitat de această perioadă pentru a ne include în portofoliu noi , exerciții noi și atrăgătoare. Ca atare, suntem entuziaști în a le arăta oamenilor lucrurile noi pregătite în pandemie. Ar fi binevenită o asemenea decizie!”.
În timpul pandemiei, Alina Cimpoieru și asociația ei au fost un real sprijin pentru elevi și părinți, deopotrivă. Dacă până atunci copiii din trupele de dans au fost mândri să reprezinte România la concursuri consacrate din întreaga lume, în perioada restricțiilor, cei mici au găsit în dans un refugiu și o motivație.
”În ceea ce privește activitatea școlii de dans, sigur că au lipsit competițiile și spectacolele, cu câteva excepții, dar părinții au fost conștienți că mișcarea, socializarea prin dans, sunt chiar mai importante în această perioadă, așa că numărul de înscrieri sau de solicitări nu a scăzut, ba chiar, îndrăznesc să spun, ca a fost puțin mai mare. I-am pregătit bine pe micuții dansatori, și cred ca revenirea la normalitate se va resimți și în ceea ce ne privește și anume că ne vom întoarce în forță pentru a obține cele mai bune clasări, acolo unde vom participa.”, ne-a explicat Alina Cimpoieru, președintele Asociației ”Colorăm Zâmbete”.
De asmenea, activitatea de la afterschool a contat enorm, mai ales pentru părinții care nu aveau cu cine să își lase copiii în timpul cursurilor online.
„În perioada stării de urgență ne-a fost afectată activitatea. În starea de alertă ne-am reluat activitatea, la capacitate maximă. Însă eu consider că suntem o excepție. Ne-a fost greu să implementăm noile condiții, în after-school-uri. Așa că dacă ieșim din starea de alertă și revenim la viața normală nu poate fi decât un plus. Financiar reprezintă excepții cei care nu au fost afectați financiar!”, ne-a mai explicat Alina Cimpoieru.
Un om precum Alina Cimpoieru îi cunoaște foarte bine pe copiii de care se ocupă zilnic prin activitățile pe care le organizează. De aceea, am întrebat-o cum îi simte pe cei mici, după doi ani de restricții.
”Eu cred ca cei mici au depășit mai bine decât ne așteptam această pandemie. Cel puțin cei care sunt înscriși la noi, și spun asta pentru că i-am simțit mai responsabili, dornici să se implice în activitățile noastre. Am încercat să îmbinăm joaca și școala și cred că am reușit. Au stat mai mult cu părinții și asta a contat, i-a apropiat. Probabil o să vedem în viitor cum se va reflecta această perioadă în evoluția lor viitoare, dar eu nu văd lucrurile în culori închise. Cei mici au o putere de adaptare și regenerare mai mare decât ne închipuim noi, adulții.”, a mai spus Alina Cimpoieru.