Prim-ministrul Nicolae Ciucă, despre renunțarea la starea de alertă. „De vinerea trecută tot scădem ca număr de cazuri”

Ana Anitoiu 11.02.2022, 15:03
Prim-ministrul Nicolae Ciucă, despre renunțarea la starea de alertă. „De vinerea trecută tot scădem ca număr de cazuri”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că Guvernul analizează renunțarea la starea de alertă, în contextul în care s-a constatat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în țară. Șeful Executivului a precizat data la care va avea loc o analiză referitoare la momentul în care se vor lua primele măsuri de relaxare.

Nicolae Ciucă, despre renunțarea la starea de alertă

Premierul a declarat că marți, 15 februarie, va face o analiză ca să vadă începând de când se vor lua primele măsuri de relaxare. Nicolae Ciucă a precizat că de vinerea trecută scade numărul de noi cazuri de Covid-19 în țară.

„Renunțarea la starea de alertă a fost discutată, luată în discuție, se analizează. Ne uităm la indicatori precum: incidența, cum evoluează boala în alte țări, ca și context internațional”, a spus Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciuca, despre renuntarea la starea de alerta
Nicolae Ciuca. Inquam Photos / George Calin

Când s-ar putea renunța la certificatul verde în România

Anterior, ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a declarat că în România s-ar putea renunța la certificatul verde din luna martie, urmând ca obligativitatea purtării măștilor de protecție în interior să fie ultima măsură ridicată.

„Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea  măștii în interior. În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România.

Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual. (…) Sper să fie ultimul val care pune probleme majore.

Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție și că nu trebuie să-i protejăm, mai ales pe cei vulnerabili, prin vaccinare”, a spus ministrul Sănătății, care a precizat că nu exclude apariția unei noi variante de coronavirus.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Când s-ar putea renunța, de fapt la obligativitatea măștii de protecție

Oficialul a precizat că s-a confirmat, în urma unui studiu realizat la nivel național, că Omicron este în prezent varianta de coronavirus dominantă, despre care specialiștii în sănătate au spus că deși este mai contagioasă, nu provoacă la fel de multe cazuri severe de COVID-19.

Mai exact, 350 de probe ce au fost prelevate de la pacienți internați în terapie intensivă au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Rezultatele au arătat că doar una din opt persoane care sunt internate la ATI au tulpina Delta.

La rândul lui, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat, a declarat joi într-o conferință de presă că măștile de protecție ar putea să nu mai fie obligatorii nici la interior, la finalul lunii aprilie, de Paște. El a precizat că relaxarea măsurilor anti-COVID-19 depinde strict de evoluţia situației pandemiei de coronavirus din perioada următoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...