Starea de alertă prelungită din nou în România. Ce măsuri se mențin. Toți românii trebuie să știe asta

Nicu Stan 07.10.2021, 11:08
Starea de alertă prelungită din nou în România. Ce măsuri se mențin. Toți românii trebuie să știe asta

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât în ședința de ieri să solicite prelungirea stării de alertă în România, cu menținerea măsurilor luate la ultima prelungire, care a avut loc în luna septembrie. Prelungirea de 30 de zile va intra în vigoare pe data de 10 octombrie.

Starea de alertă a fost prelungită. Care sunt restricțiile adoptate, în funcție de rata de infectare

Starea de alertă a fost prelungită în România de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) cu 30 de zile, miercuri, cu intrare în vigoare din 10 octombrie.

„În şedinţa de Guvern de astăzi mai multe hotărâri au fost aprobate, printre care prelungirea stării de alertă”, a anunțat premierul demis Florin Cîţu.

Stare de alerta pentru inca 30 de zile in Romania
Stare de alerta pentru inca 30 de zile in Romania

Ultimele măsuri luate la ultima prelungire, valabile în continuare

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri, 6 octombrie 2021, Hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

De asemenea, prelungirea prevede menținerea măsurilor adoptate în Hotărârea de Guvern nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare,  informează un comunicat de presă.

Restricții pentru ratăde infectare de 2 la mie

Astfel, CNSU propune ca desfăşurarea competiţiilor sportive, în spaţii închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a arenei respective.

De asemenea, spectatorii trebuie să aibă între ei o distanţă de minimum 1 metru, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitatea respectivă este mai mică sau egală cu 2/1.000 de  locuitori.

Propunerea vizează românii vaccinați, cei care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul ucigaș, nu mai vechi de 48 de ore, respectiv oamenii care au trecut prin boala covid.

Restricții la rată de infectare de peste 6 la mie

”Se propune ca cinematografele, instituţiile de spectacole sau concerte să fie deschise în intervalul orar 5.00 – 24.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. În acest caz, ar avea acces doar vaccinaţii sau cei trecuţi prin boală”, mai arată CNSU.

Când incidența este mai ică de 2 la mie

În cazul când incidenţa este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori, ar putea fi organizate în aer liber spectacole, concerte şi festivaluri cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de
protecţie, pentru cei vaccinaţi, cei cu test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen negativ rapid, însă nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care s-au vindecat de covid.

Alte restricții la rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori

În cazul când rata de infectare este mai mare de 6 la mie, spectacole, concerte sau festivaluri sunt permise între orele 5.00 – 24.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Persoanele testate nu mai au acces.

Urmăriți Impact.ro și pe