Veste proastă despre metroul din Cluj. Va avea un singur transon, din cauza sumei mici alocate

Elena Avramescu 21.05.2021, 12:35
Veste proastă despre metroul din Cluj. Va avea un singur transon, din cauza sumei mici alocate

Veste proastă despre metroul din Cluj. Din păcate, metroul din Cluj va avea doar un tronson, cu stații importante, conform spuselor lui Emil Boc. Chiar dacă proiectul este finanțabil, banii sunt limitați.

Veste proastă despre metroul din Cluj

Astfel că proiectul metroului de la Cluj este finanțabil, însă cu bani reduși, fiind vorba despre suma de 300 milioane de euro, plus o altă sumă care urmează să fie alocată. Din această cauză, metroul va avea un singur tronson.

Metroul este finanțabil. Este proiectul și de la București și de la Cluj, finanțabil. Evident că în condițiile în care s-au redus banii de la 70 la 40 miliarde de euro, de la 40 la 29 miliarde de euro au fost nevoiți și oamenii aceștia să reducă de la un miliard de euro, cât avem, să reducă și pentru București și pentru Cluj la o sumă de minim 300 milioane de euro, la care, se vor adăuga bani din Programul Operațional de Transporturi din Fonduri Europene. Deci vom avea suta de finanțare din PNRR, plus bani din fonduri europene, astfel încât să se facă un tronson cu anumite stații, care să fie funcțional și care să aibă coerență din exercițiile financiare europene să se asigure în continuare finanțare, a spus Emil Boc la o emisiune radio.

Veste proasta despre metroul din Cluj
Traseu metrou Cluj

Chiar dacă metroul va avea un singur tronson, acesta va fi unul important pe care îl vor stabili specialiștii. Din suma alocată se va scoate la licitație tronsonul care să se poată face. Astfel că metroul nu se va putea face dintr-o singură sursă de finanțare.

Gândiți-vă că noi când am început proiectul metroului nu aveam PNRR – nu exista la momentul acela. Ne-am gândim că vom face în 15 ani metroul, ne-a apărut o oportunitate și am fructificat-o. Iată, 300 milioane de euro le-am câștigat. Vom avea un tronson important pe care îl vor stabili specialiștii, care să se poată face din cele 300 de milioane din PNRR, plus cât ni se va mai aloca. Din acea sumă se va scoate la licitație tronsonul care să se poată face. Metroul merge mai departe. Toată lumea a întrebat, nu se face la Cluj întregul metrou? Nici nu se putea face în condițiile în care banii sunt, prin excelență, limitați. Nu se putea face niciunde dintr-o singură sursă de finanțare, a mai spus edilul Clujului.

Urmăriți Impact.ro și pe