Veste nouă cu privire la centrala nucleară Zaporojie. Aceasta va rămâne sub controlul Rusiei

Elena Avramescu 28.11.2022, 12:07
Veste nouă cu privire la centrala nucleară Zaporojie. Aceasta va rămâne sub controlul Rusiei

De câteva luni, Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a ajuns sub controlul Rusiei și se pare că așa va rămâne în continuare, conform declarației de luni a administraţiei instalată de Moscova în oraşul ocupat Enerhodar. Această declarație a fost emisă la scurt timp după ce un înalt oficial ucrainean sugerase în urmă cu o zi că ar exista semne că forţele ruse s-ar pregăti să plece de aici, potrivit Reuters.

Centrala nucleară Zaporojie nu scapă de sub controlul Rusiei

„Mass-media răspândesc intens falsuri cum că Rusia ar intenţiona să se retragă din Enerhodar şi să părăsească (centrala nucleară). Această informaţie nu este adevărată”, a spus administraţia prorusă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Cu numai o zi în urmă, şeful companiei de stat ucrainene pentru energia atomică a declarat că sunt șanse mari ca forţele ruse să pregătească retragerea de la centrala nucleară Zaporojie pe care au ocupat-o în luna martie.

„În ultimele săptămâni, primim efectiv informaţii cu privire la semne care arată că poate ei se pregătesc să părăsească Centrala Nucleară Zaporojie. Mai întâi, există un număr foarte mare de informaţii în presa rusă potrivit cărora ar merita să plece din centrală şi poate să predea controlul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA). Avem impresia că îşi fac valizele şi fură tot ce pot”, a declarat duminică, la televiziunea naţională ucraineană, directorul Energoatom, Petro Kotin, transmite News.ro.

Mai mult, se pare că Statul Major General al forţelor armate ucrainene susține că armata ucraineană a distrus la sfârşitul săptămânii trecute nu mai puțin de şase echipamente militare ruseşti, iar în jur de 30 de militari ruşi au fost răniţi în luptele purtate lângă Enerhodar.

O mare parte din angajaţii de la centrala nucleară Zaporojie locuiesc în oraşul Enerhodar din apropiere, ce se află sub ocupaţie rusească încă din primele zile ale invaziei.

De ce reconectarea centralei de la Zaporojie la reteaua electrica este un pas vital
Centrala nucleara de la Zaporojie

De câteva luni încoace, Rusia şi Ucraina își aduc acuzații reciproc de bombardarea centralei Nucleare Zaporojie, care nu mai produce energie. Petro Kotin a ținut să mai noteze că, momentan, este mult prea devreme să se vorbească despre o plecare.

„Nu o vedem acum, dar ei se pregătesc să plece. Tot personalul ucrainean are interdicţia de a trece prin posturile de control şi de a intra pe teritoriul ucrainean controlat de către ruşi”, a declarat el.

La data de 23 noiembrie, directorul AIEA Rafael Grossi s-a întâlnit cu o delegaţie rusă la Istanbul, cu care a discutat despre delimitarea unei zone de protecţie în jurul Centralei Nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a se putea evita o catastrofă nucleară.

În urmă cu două luni de zile, preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia – Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud), astfel că forţele sale revendică un control parţial, ceea ce Kievul şi Occidentul consideră ilegal.

Rusia a declanşat invazie asupra Ucrainei la data de 24 februarie, numind-o „operaţiune militară specială”, care ulterior a fost denunţată de Ucraina, dar şi de Occident, fiind considerat un război neprovocat.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...