Noi îngrijorări cu privire la centrala nucleară Zaporojie. Rusia a lansat rachete asupra centrul administrativ al regiunii

Elena Avramescu 03.10.2022, 14:38
Noi îngrijorări cu privire la centrala nucleară Zaporojie. Rusia a lansat rachete asupra centrul administrativ al regiunii

Veste nu tocmai bună de la vecinii ucraineni. Se pare că situația de la Zaporojie a devenit extrem de gravă și provoacă îngrijorări tot mai mari după ce forţele ruse au lansat, în cursul acestei dimineți, rachete sol-aer S-300 asupra centrul administrativ al regiunii cu același nume.

Centrala nucleară de la Zaporojie stârnește mai îngrijorări

Se pare că toate acestea s-au întâmplat la scurt timp după ce directorul centralei atomo-electrice a fost reținut de forțele ruse, mai precis la sfârșitul săptămânii trecute.

„Problemea care se pune, după oprirea reactoarelor nucleare de la Zaporojie, este cea a mentenanței, a calibrării, a măsurătorilor care trebuie făcute regulat.

Din ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) rezultă că acolo este o situație critică dacă resursele de mentenanță și, mai ales, resursa umană, nu sunt adecvate pentru ca sistemele de siguranță să funcționeze în condiții normale”, a spus Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași, potrivit Antena 3.

Din nefericire, atacul rusesc de luni asupra orașului Zaporojie a reușit să distrugă mai multe obiective de infrastructură civilă, cum ar fi un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram. În plus, Anatoli Kurtev, primarul interimar al oraşului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime, fără a oferi detalii.

Centrala nucleara Zaporojie a fost inchisa complet. Explicatia expertilor ucraineni
Centrala nucleara Zaporojie

„În urma atacului inamic, au fost distruse obiective ale infrastructurii civile. Din păcate, există victime. La faţa locului acţionează toate serviciile competente”, a declarat Kurtev.

Din această cauză, Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va călători în decursul săptămânii viitoare la Kiev şi Moscova. Această vizită va avea rolul de a maximiza eforturile de implementare a unei zone de siguranță şi securitate nucleară în jurul centralei nucleare, cât mai curând posibil, găsim notat într-o declarație AIEA citată de CNN.

Centrala de la Zaporojie, motiv de îngrijorare la adunarea ONU

Rafael Grossi a vorbit în cadrul unei întâlniri desfăşurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU. În acest send, se pare că avertizările vin după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a specificat punctual în discursul său de ieri dimineață că va întări atacurile asupra zonelor cheie din Ucraina.

„În contextul anunțului lui Putin de creștere a presiunii către Ucraina, se vede că nu sunt excluse orice tipuri de echipament militar îndreptat către Ucraina. Conflictul este escaladat și există o nervozitate crescută din partea rușilor, ceea ce nu este bine deloc. De aceea cred că mai multe țări au luat măsuri. Conflictul poate să degenereze, se pot întâmpla și accidente și evenimente cauzate. E de ajuns o centrală să fie supusă unor bombardamente.

Din fericire mai sunt câțiva senzori în momentul de față activi, prin contribuția unei companii din România. Exista un agent independent, dar nu am mai văzut în ultimul timp. Senzorii care se află la 20 de kilometri arată valori normale în acest moment.” a spus acesta.

În plus, președintele AIEA s-a întâlnit şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, însă nu există momentan niciun acord cu privire la  instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei. Autoritățile ucrainene asigură că nu este depășit nivelul de radiații dar avertizează în acealași timp că bombardamentele în zona centralei continuă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...