Rusia face acuzații grave. Centrala nucleară Zaporojie, bombardată de Ucraina. Există pericol radioactiv?

Cătălina Burghelea 20.11.2022, 14:22
Rusia face acuzații grave. Centrala nucleară Zaporojie, bombardată de Ucraina. Există pericol radioactiv?

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa și controlată de ruși, după invadarea Ucrainei, ar fi fost bombardată de soldații Kievului, susțin oficiali de la Moscova, citați de agenția TASS. Reprezentanți ai operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom dau asigurări că nu s-a detectat nicio scurgere de radiații. Potrivit Rusiei, 15 obuze au vizat situl nuclear.

Rusia acuză Ucraina că a bombarat centrala nucleară Zaporojie

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie (sud-estul Ucrainei), ar fi fost atacată de armata Kievului, relatează agenția rusă Tass. Uzina se află sub controlul Moscovei. Oficiali de la operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom spun că nu s-au detectat emisii radioactive. 15 bombe au vizat instalațiile centralei, acuză consilierul Rosenergoatom, Renat Karchaa.

ZNPP, care se află în mâna rușilor, a fost bombardată din nou, dar nu a fost detectată nicio scurgere de radiații, transmite TASS, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom. 15 obuze au vizat instalațiile uzinei, a declarat consilierul Rosenergoatom, Renat Karchaa. Din fericire, nu sunt emisii radioactive, a adăugat oficialul rus.

De ce este importantă ZNPP pentru întreaga lume

Capturarea centralei nucleare Zaporojie de către armata rusă reprezintă o serie masivă de amenințări: accidente radioactive, deficite de energie, pierderi economice și de securitate, precum și spionaj industrial. Întrucât atacul militar asupra ZNPP este fără precedent, comunitatea internațională nu are un răspuns pregătit. Totuși, amânarea prezintă un risc mai mare decât pericolele menționate mai sus.

Situl nuclear are șase reactoare, fiind cea mai mare din Europa. Conține depozite de combustibil nuclear uzat și materiale radioactive, dar și singurul centru de instruire (simulatoare de operare) din Ucraina.

Soldații lui Vladimir Putin au ocupat unitatea în primăvară (4 martie), trăgând asupra instalației de zeci de ori și folosind-o ca bază militară. Armata rusă a exploatat două instalații nucleare pentru depozitarea muniției și a vehiculelor blindate.

În perioada de independență a Ucrainei, centrala Zaporojie a fost mult modernizată, inclusiv cu tehnologiile occidentale de siguranță nucleară. Deci, inginerii ruși nu au putut opera stația fără personal ucrainean. Cu toate acestea, soldații Moscovei au preluat controlul, ucigând unii dintre muncitorii ucraineni și exercitând presiuni (morale și fizice) asupra celor care conduc uzina, inclusiv tortură.

Centrala nucleara Zaporojie a fost inchisa complet. Explicatia expertilor ucraineni

Planurile lui Putin au eșuat

Oficialii ruși și-au anunțat planurile de a deconecta ZNPP de la rețeaua electrică a Ucrainei, pentru a o lega la cea rusească și la Peninsula Crimeea până la 1 septembrie. Aceste planuri au eșuat, parțial din cauza căderii liniilor de înaltă tensiune și a exploziei unei substații în Crimeea. 10 zile mai târziu, după ce a fost reconectată la rețeaua Ucrainei, centrala nucleară și-a oprit operațiunile, din motive de siguranță. Totuși, asta nu înseamnă absența unui risc suplimentar de accidente nucleare.

Din cauza războiului lui Putin, consumul de energie electrică este acum cu 30 până la 35% mai mic față de 2021. Deci, o scădere a capacității disponibile este compensată cu o cerere mai mică. Dar dacă sistemul energetic al Ucrainei pierde Zaporojie, Kievul va trebui să folosească alte rezerve sau poate chiar să limiteze consumul în timpul iernii. Și, în mod clar, nu va exista nici export de electricitate către Uniunea Europeană, care suferă deja din cauza deficitului de gaz rusesc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...