Schimbare majoră la centrala nucleară Zaporojie. Se întâmplă după ce Vladimir Putin a anexat oficial patru regiuni ucrainene

Elena Avramescu 05.10.2022, 13:49
Schimbare majoră la centrala nucleară Zaporojie. Se întâmplă după ce Vladimir Putin a anexat oficial patru regiuni ucrainene

Astăzi, 5 octombrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a făcut un anunț major cu privire la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial regiunea Zaporojie la sfârşitul săptămânii trecute, informație furnizată de agenţia rusă RIA Novosti și preluată de Reuters.

Centrala nucleară Zaporojie, sub supravegherea agenţiilor ruse

Astfel că s-a decis ca centrala nucleară Zaporojie din Ucraina să funcţioneze sub supravegherea agenţiilor ruse de profil. În plus, o altă agenţie de presă rusă, TASS, a furnizat mai multe informații conform cărora Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), urmează să întreprindă o vizită la Moscova în zilele următoare, cu scopul de a discuta despre situaţia de la centrală.

În decursul săptămânii trecute, Rusia a anexat Zaporojie şi alte trei regiuni ucrainene, iar decizia a fost luată după ce pe teritoriul acestora au fost organizate referendumuri considerate ilegale de către Europa și NATO, astfel că voturile au fost denunţate de Kiev şi de guvernele occidentale drept ilegale şi coercitive.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţi ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

Rusia ar putea inchide centrala nucleara Zaporojie. Ucraina, acuzată ca planuieste o „provocare” acolo
Centrala nucleara Zaporojie

Rusia a lansat rachete asupra centrul administrativ al regiunii Zaporojie

În urmă cu câteva zile, situația de la Zaporojie s-a agravat, provocând îngrijorări tot mai mari după ce forţele ruse au lansat rachete sol-aer S-300 asupra centrul administrativ al regiunii cu același nume. Toate acestea s-au întâmplat la scurt timp după ce directorul centralei atomo-electrice a fost reținut de forțele ruse la sfârșitul săptămânii trecute.

„Problemea care se pune, după oprirea reactoarelor nucleare de la Zaporojie, este cea a mentenanței, a calibrării, a măsurătorilor care trebuie făcute regulat.

Din ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) rezultă că acolo este o situație critică dacă resursele de mentenanță și, mai ales, resursa umană, nu sunt adecvate pentru ca sistemele de siguranță să funcționeze în condiții normale”, a spus Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași, potrivit Antena 3.

Din păcate, atacul rusesc de luni asupra orașului Zaporojie a distrus complet mai multe obiective de infrastructură civilă, cum ar fi un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale. Anunțul a fost făcut de şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram. În plus, Anatoli Kurtev, primarul interimar al oraşului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime.

În acest sens, Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va călători în decursul săptămânii viitoare la Kiev şi Moscova. Această vizită va avea rolul de a maximiza eforturile de implementare a unei zone de siguranță şi securitate nucleară în jurul centralei nucleare, cât mai curând posibil, găsim notat într-o declarație AIEA citată de CNN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...