Veste bună pentru români. Guvernul extinde lista produselor la care se plafonează adaosul comercial

Mihnea Tălău 08.09.2023, 15:40
Veste bună pentru români. Guvernul extinde lista produselor la care se plafonează adaosul comercial

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Guvernul ia în considerare posibilitatea de extindere a listei produselor ce beneficiază de plafonarea adaosului comercial. Astfel, românii ar putea plăti mai puțini bani pe mâncare. În prezent, 14 produse beneficiază de adaos comercial plafonat la 20%.

Guvernul vrea să prelungească schema de plafonare

Începând cu 1 august 2023, mai multe alimente de bază s-au ieftinit pentru o perioadă de trei luni. Acum, guvernanții își doresc să prelungească schema de plafonare.

Alimentele vizate au fost pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg, potrivit RomâniaTV.

Se ieftinesc alimentele de baza

Ordonanţa de plafonare a scăzut adaosurilor comerciale cu până la 49%

Conform datelor publicate vineri de Consiliul Concurenţei, preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august 2023, comparativ cu iunie 2023.

Cel mai mult au scăzut prețurile la fructe și legume.

Preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roşiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii şi cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, raportat la perioada de referinţă.

Din categoria lactatelor, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului cu 10,5%, iar cel al laptelui cu 6,2%. La acest aliment din urmă există un acord voluntar de reducere a preţului cu 20%, implementat începând din luna mai a acestui an.

Preţul celorlalte produse regăsite în coşul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle şi zahărul, s-a diminuat pe parcursul lunii august. În ceea ce priveşte carnea de pui şi porc, aceasta s-a ieftinit în august faţă de luna iunie, cu excepţia pulpei de porc cu os, al cărei preţ a crescut uşor, cu 2%.

Cei care nu respectă ordonanța de plafonare stabilită de Guvern riscă amenzi de până la 2 milioane de lei. Consiliul Concurenței monitorizează, periodic dacă prețurile scad sau nu la raft și care sunt procentele aplicate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...