Veste bună dată de ministrul Sănătăţii. Se deschid două noi apeluri de proiecte în cadrul PNRR

Elena Avramescu 27.09.2022, 06:58
Veste bună dată de ministrul Sănătăţii. Se deschid două noi apeluri de proiecte în cadrul PNRR

În cursul zilei de ieri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a venit cu o veste bună, vorbind despre deschiderea a două noi apeluri de proiecte în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acestea au în vedere realizarea a cel puțin 30 de ambulatorii de specialitate, precum şi dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice cu echipamente şi materiale ce pot reduce riscurile infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Alexandru Rafila, despre cele două noi proiecte în cadrul PNRR

„Ambulatoriile de specialitate pot să fie dotate, putem discuta de clădiri noi, de reabilitare sau de modernizare a unora dintre clădiri. Nu în ultimul rând, este un lucru pe care putem să îl discutăm cât mai rapid cu autorităţile locale.

Acolo unde există, de exemplu, spitale care au adresabilitate scăzută, au mai puţin personal medical să putem să transformăm, la solicitarea dânşilor, un spital fără adresabilitate într-un ambulatoriu de specialitate cu servicii de bună calitate în care se pot face analize, se pot face investigaţii, pacienţii pot primi tratament sau chiar pot să beneficieze de spitalizare de zi”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei conferinţe de presă.

În plus, bugetul total ce va fi alocat acestui apel este de 80.000.000 euro fără TVA.

„Minim 30 de ambulatorii vor fi realizate prin acest apel deschis cu un buget total de 80.000.000 euro fără TVA, iar suma maximă nerambursabilă care poate fi primită de un astfel de proiect este de 2,6 milioane euro fără TVA”, a mai spus Alexandru Rafila.

La aceste două noi proiecte au ocazia să aplice atât unităţile spitaliceşti publice cu personalitate juridică, cât și spitalele care îți doresc o transformare radicală.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii

La data de 16 septembrie a fost publicat Ghidul solicitantului, iar în cursul zilei de ieri, pe 26 septembrie, s-a deschis platforma pentru depunerea dosarelor de finanţare.

„Această platformă va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie, iar implementarea proiectelor va avea o durată de doi ani, până la sfârşitul anului 2024”, a mai notat Alexandru Rafila.

De reținut că va exista o primă etapă de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilităţii pentru aplicanți, iar abia după aceea se va face evaluarea tehnică a proiectelor în cadrul căruia se va acorda un punctaj conform criteriilor din grila de evaluare.

În schimb, al doilea apel de proiecte are în vedere dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice cu echipamente şi materiale destinate reducerii riscurilor infecţiilor asociate asistenţei medicale sau nosocomial, având un buget total de 150 de milioane de euro.

Ministrul Sănătăţii a ținut să mai adauge faptul că dosarele de finanţare pot fi depuse până la data de 30 noiembrie, iar toate proiectele eligibile trebuie să fie implementate până la data de 2 mai 2024.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...