Veste bună dată de ministrul Dezvoltării. A semnat primele nouă contracte din programul de investiții locale Anghel Saligny

Elena Avramescu 26.08.2022, 11:35
Veste bună dată de ministrul Dezvoltării. A semnat primele nouă contracte din programul de investiții locale Anghel Saligny

Vestea mult aștepată de români a sosit, astfel că au fost semnat primele nouă contracte pentru proiecte locale de infrastructură finanțate din controversatul program guvernamental ”Anghel Saligny”. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în timpul ședinței de vineri de la guvern. Aceste noi contractele se referă la construirea sau reabilitarea unor poduri, drumuri și rețele de utilități din diferite comune.

Nouă contracte din programul de investiții locale Anghel Saligny au fost semnate astăzi

„Mă bucur că prin activitatea de astăzi punem în aplicare planul naţional ‘Anghel Saligny’. Este un plan asumat la nivelul Guvernului care este destinat modernizării şi dezvoltării comunităţilor locale, asigurării condiţiilor pe care cetăţenii din fiecare localitate le aşteaptă de foarte mult timp. Programul Naţional ‘Anghel Saligny’ este cel mai amplu, atât ca obiective, cât şi ca valoare.

Este un program de peste 10 miliarde de euro prin care Guvernul, împreună cu autorităţile locale, şi-a propus să modernizeze căile de comunicaţii, să dezvolte reţelele de apă şi canal la nivelul tuturor autorităţilor locale şi, bineînţeles, să extindem reţeaua de gaze”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

În plus, Nicolae Ciucă a menționat faptul că nu contează apartenenţa politică a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene, mai precis a tuturor celor care își doresc finanţare prin intermediul acestui program. Acesta a mai completat faptul că programul se completează cu alte două, astfel că este necesar ca obiectivele să fie coordonate între judeţe şi administraţia centrală.

„Practic, acest program se completează cu alte două programe şi aici vorbim de Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi Programul Naţional de construcţii de interes public şi social, care include, de asemenea, şi construcţia de unităţi de învăţământ, de spitale, de asemenea, o serie întreagă de alte obiective de infrastructură care sunt destinate autorităţilor locale şi pe care autorităţile locale trebuie neapărat să le pună în practică.

Toate aceste obiective trebuie să fie coordonate atât la nivelul judeţelor, cât şi între judeţe şi administraţia centrală. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a pregătit şi a organizat derularea acestor programe în transparenţă totală”, a mai spus premierul Ciucă.

Ministrul dezvoltarii a semnat primele noua contracte din programul de investitii locale Anghel Saligny
Programul de investitii locale Anghel Saligny

Premierul a ținut să informeze autorităţile locale, spunând că este neecsar să se coordoneze perfect cu Ministerul Dezvoltării pentru a putea îndeplini criteriile cerute pentru a primi finanţare prin acest program.

„Astăzi avem reprezentanţii a nouă autorităţi locale. Este doar începutul la tot ansamblul de proiecte care, până în acest moment, a ajuns la cifra de 3.700, dacă nu mă înşel, şi este nevoie ca această coordonare să fie cât se poate de bine realizată pentru că intrăm într-o perioadă în care nu putem să ne permitem să pierdem timp, pentru că, dincolo de programele naţionale, sunt programele pe fonduri europene care, de asemenea, au o dinamică şi sunt încadrate într-o perioadă de timp limitată şi ele trebuie să fie duse la bun sfârşit, altfel pierdem finanţarea.

Ca atare, felicitându-i pe reprezentanţii celor nouă autorităţi locale, îmi exprim speranţa că ceilalţi vor vedea şi vor conştientiza că există deja început şi există deja toate condiţiile realizate ca fiecare dintre ei să îşi focalizeze atenţia pe a îndeplini condiţiile, pe a îndeplini criteriile, astfel încât să putem să desfăşurăm astfel de activităţi în perioada imediat următoare”, a notat acesta, în încheiere.

Până acum, în cadrul Programului „Anghel Saligny” au fost depuse nu mai puțin de 3.700 de proiecte. iar cele nouă contracte au în plan reabilitarea reţelelor de apă şi canal, precum și modernizarea de străzi şi drumuri aferente localităților din judeţele Alba, Argeş, Harghita sau Dâmboviţa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...