Palatul din România construit după planul lui Anghel Saligny. Și regele Carol a locuit aici

Badea Violeta 06.04.2022, 14:09
Palatul din România construit după planul lui Anghel Saligny. Și regele Carol a locuit aici

Românii se pot mândri că în țara lor sunt numeroase construcții spectaculoase, cu o istorie extraordinar de bogată. Acestea impresionează prin frumusețea lor și sunt vizitate anual de mii de turiști din toată lumea. Unul dintre cele mai maiestuoase palate existente la noi în țară a fost construit după planul celebrului inginer Anghel Saligny. Află despre ce clădire este vorba!

Istoria neștiută a palatului construit după planul lui Anghel Saligny

Nu mulți știu că Palatul Lupescu din Râmnicu Sărat ascunde o istorie extrem de bogată. Clădirea a fost ridicată între anii 1888-1889, iar cel care a realizat planurile a fost nimeni altul decât cunoscutul inginer Anghel Saligny.

Palatul a fost construit în stil neoromânesc, iar pragul său a fost trecut de importante celebrități ale acelor vremuri, mai exact de regele Carol I sau Regina Maria.

Dar hai să aflăm mai multe despre familia Lupescu. Ei bine, istoria modernă a orașului Râmnicu Sărat este strâns legată de cea a acestei familii.

Se pare că acest neam a dat țării noastre numeroși parlamentari. De asemenea, a lăsat generațiilor viitoare această clădire ce are o frumusețe aparte.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Istoria Palatului Lupescu din Ramnicu Sarat
Istoria Palatului Lupescu din Ramnicu Sarat

Cine a fost Gheorghe Lupescu

Gheorghe Lupescu a trăit între anii 1824-1882. Acesta a fost un țăran din zona Râmnicului. În perioada Unirii Principatelor, acesta a ținut un discurs în Divanurile Ad-hoc din Țara Românească.

Gheorghe Lupescu era cunoscut pentru calitățile sale oratorice. De altfel, acesta avea sa devina mai tarziu, reprezentant al oamenilor din regiunea Râmnicului Sărat.

Unul dintre cele mai remarcabile discursuri ale sale a fost, fără îndoială, cel din data de 8 octombrie 1857. La acea vreme, acesta a cerut „să se statornicească lucrurile odată și țara să fie cu obștească adunare, tot ca în vremurile vechi, alcătuită din toate stările de oameni”.

Cu toate că dorința acestuia a ramas pe moment fără ecoul scontat, Gheorghe Lupescu a reușit să câștige încrederea oamenilor. În 1882, când a încetat din viață, fostul țăran reușise să agonisească câteva sute de hectare de teren și se mutase la Râmnicu Sărat. Mai târziu, fiul său, Gheorghe, și mai apoi nepotul său, Ionel, au reușit să ducă mai departe tradiția politică a familiei Lupescu.

Cum a fost ridicat Palatul Lupescu

Palatul care poartă numele țăranului de mai sus a fost ridicat între anii 1888-1889. Cladirea are nu mai puțin de 10 camere. Fiecare încăpere are propriul său design, cu mobilier de epocă.

„În acea perioadă, Anghel Saligny construia vechea gară din Râmnicu Sărat și a fost cazat la boierul Gheorghiță Lupescu în vechiul său conac.

De aici a apărut se pare ideea unei clădiri în stil neoromânesc, împrumutând modelul palatelor din Franța”, preciza istoricul Alexandru Gaiță de la Arhivele Naționale Buzău, citat de Agerpres.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...