Pensii 2021. Schimbare majoră, se face recalcularea. Noul ministru al muncii, Raluca Turcan, anunț pentru milioane de pensionari

Ana Anitoiu 26.12.2020, 17:34
Pensii 2021. Schimbare majoră, se face recalcularea. Noul ministru al muncii, Raluca Turcan, anunț pentru milioane de pensionari

Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, sâmbătă, că va continua recalcularea pensiilor, după principiul contributivității, în contextul în care au apărut, în ultima vreme, și alte tipuri de pensii, în România. Astfel, se va duce mai departe munca pe care a depus-o Violeta Alexandru.

Ce a declarat Raluca Turcan despre pensiile din România

Potrivit noului ministru al Muncii, Guvernul va calcula pensiile după principiul contributivității. Din cauza faptului că în ultimii ani legislația din România s-a schimbat în acest domeniu, separat de cadrul general, și au fost obținute unele excepții și privilegii, prin legi speciale în Parlament, au apărut, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari din țară, diferite tipuri de pensii ce au fost stabilite nu doar pe criteriul contributivității.

”Vreau să facem un pas mare pe subiectul recalculării pensiilor pe contributivitate. Acest subiect a fost abordat doar în cheie electorală, țin mult la acest subiect, pensionarii au fost nedreptățiți și cred că acest subiect trebuie clarificat”, a spus Raluca Turcan.

Cu cât va fi majorat punctul de pensie, în anul 2021

În anul ce va începe în curând, 2021, valoarea punctului de pensie va fi majorată anual pentru a acoperi 100% rata inflației și cel puțin 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie.

Potrivit programului de guvernare, abilitățile de management la nivelul conducerii caselor de pensii vor fi consolidate în continuare, prin fixarea, încă de la începutul anului 2021, a unor indicatori de performanță clari pentru toate casele. Se va încerca mai ales recuperarea în totalitate a întârzierilor în emiterea deciziilor de pensionare, în contextul în care unele sunt extrem de mari, și a deciziilor de recalculare, respectiv a deciziilor pentru pensiile comunitare.

Pensii 2021. Schimbare majora, se face recalcularea. Noul ministru al muncii, Raluca Turcan, anunt pentru milioane de pensionari
Bancnote

O nouă abordare de management, în privința pensiilor

Noua abordare de management, stabilită după consultarea unor modele europene în domeniu, va face ca o parte din activitățile ce sunt necesare pentru a se stabili dreptul la pensie ar putea fi externalizate, astfel încât să fie degrevat sistemul public de anumite sarcini ce aglomerează mult  personalul.

În plus, toate informațiile vor fi publice, în contextul în care casele de pensii au un deficit de comunicare cu pensionarii. Din cauza acestui deficit, pe fondul permanențelor schimbări la nivelul cadrului legal, este generată neîncrederea pensionarilor în sistem. Anul 2020, ce a fost afectat direct de efectele pandemiei de coronavirus, nu a putut să genereze, în condiții de obiectivitate, o dezbatere publică necesară privind contribuțiile la pilonul 2 de pensii. Obiectivul rămâne o prioritate pentru Guvern.

Ce și-a propus Guvernul să facă pentru pensionari

Executivul și-a propus să crească nivelul de informare a pensionarilor din România în ceea ce privește întregul cadru legal și implicit modificările ce au fost făcute în ultimii ani și capacitatea pe care o are sistemul, de identificare și implementare a soluțiilor de creștere a eficienței în furnizarea serviciilor pentru pensionari, indiferent de locul în care aceștia au reședința.

În plus, noul Guvern al României are în plan să dezvolte programe prin care să reușească să implice pensionari în comunitate, prin intermediul unor activități de voluntariat sau petrecere a timpului liber.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...