Ai mai puţin de 15 ani în care ai muncit? Aşa calculezi ce pensie vei primi de la stat

Stan Filon 21.01.2021, 10:22
Ai mai puţin de 15 ani în care ai muncit? Aşa calculezi ce pensie vei primi de la stat

Românii care au muncit mai puțin de 15 ani cu carte de muncă pot afla acum exact ce pensie vor primi la bătrânețe. Suma pe care o vor primi de la poștaș poate crește cu fiecare an suplimentar în care au cotizat la stat. Vedeți mai jos exact ce sume vor primi aceștia în fiecare lună!

Ce pensie vor avea cei care au muncit doar 15 ani de zile

Pensia pe care o vor primi românii care au muncit mai puțin de 15 ani se va calcula în funcție de salariul minim pe economie. Aceștia vor primi un procent consistent din salariul minim pe economie, iar acesta va crește cu 1% pentru fiecare an suplimentar de cotizare.

Conditia pentru a primi pensie de la stat este sa fi cotizat între 10 și 15 ani. Această categorie de persoane va primi o pensie minimă egală cu 40 % din salariul minim brut pe țară garantat în plata.

Ce pensie vor avea cei care au muncit doar 15 ani de zile
Ce pensie vor avea cei care au muncit doar 15 ani de zile

Pensia crește în funcșie de fiecare an de cotizație

Peste acest procent de 40%, pensionarii vor mai primi câte 1 % din salariul minim brut pe țară garantat în piață, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani și 14 ani inclusiv. Legea pensiilor a fost modificată, astfel încât să facă o diferență clară între cei care au cotizat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.

”Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara. Pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.

In cazul in care, din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare. Din cauza acesteia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima. Adica, in practica se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, sa primeasca la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...