Variantele pe care le are Dacian Cioloș dacă nu se reface coaliția cu PNL. ”Una ar fi să depun mandatul”

Ioana Bucur 13.10.2021, 08:01
Variantele pe care le are Dacian Cioloș dacă nu se reface coaliția cu PNL. ”Una ar fi să depun mandatul”

Dacă liberalii nu îl vor în fruntea Guvernului, ce variante are Dacian Cioloș fără coaliția cu PNL? Președintele USR a dezvăluit care sunt cele două scenarii pe care este pregătit să le pună în aplicare.

Ce face Dacian Cioloș dacă nu se reface coaliția cu PNL

Noua conducere PNL s-ar fi reunit, marți seară, în Biroul Politic Național. În urma consultărilor, s-ar fi decis să nu îl susțină pe președintele USR în funcția de premier și să îl numească pe Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, în locul lui Ludovic Orban.

În condițiile în care nu va putea reface coaliția cu PNL și UDMR, Dacian Cioloș, prim-ministrul desemnat de Klaus Iohannis, a explicat că are două variante: să meargă înainte la testul votului în Parlament cu un Guvern monocolor minoritar sau să depună mandatul primit de la președinte.

„Prioritatea noastră este să căutăm să reconstruim această majoritate politică, dar după ce vom avea aceste discuții cu PNL și cu UDMR, în funcție de rezultatul acestor discuții, vom lua decizia în cel fel ne ducem mai departe mandatul primit de la președinte.

(…) Există cele două variante (depunerea mandatului sau un guvern minoritar – n. red.) – dacă aceste discuții cu PNL și UDMR nu se concretizează într-un proiect de guvernare există aceste două opțiuni și vom alege una dintre ele în conducerea partidului. Dacă vom merge cu un guvern minoritar, vom merge cu un program politic, cu un program de reforme, de măsuri pe care vrem să le asumăm și apoi, evident, dacă va exista susținere în Parlament pentru acel program și pentru acel guvern, mergem mai departe. Dacă nu, nu, dar vom prezenta lucrul acesta, un program și o echipă”, a spus Dacian Cioloș.

Variantele pe care le are Dacian Cioloș dacă nu se reface coaliția cu PNL
Dacian Ciolos. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Prima întâlnire Cioloș-Cîțu-Hunor-Pambuccian pentru formarea majorității

În cazul în care va ajunge la votul parlamentarilor, Cioloș se va prezenta în fața acestora cu un program politic, cu un program de reforme, de măsuri și, evident, o echipă de guvernare.

„În momentul în care mi-am asumat această desemnare de premier, am făcut-o deplin conștient, nu mă consider tras pe sfoară, nu mă consider instrumentul nimănui pentru că am făcut-o asumat și cu o decizie în partid. În felul acesta mergem înainte pentru că obiectivul nostru e să propunem o guvernare, indiferent ce calcule își fac unii și alții”, a mai spus Dacian Cioloș.

Miercuri ar trebui să aibă loc prima întâlnire pentru formarea unei noi majorități la care vor participa premierului desemnat Dacian Cioloş, Florin Cîţu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...