Cum arată măsurile de guvernare propuse de Dacian Cioloș: restaurantele se închid la ora 22.00, în weekend la mall doar cu certificat verde

Ana Anitoiu 12.10.2021, 20:50
Cum arată măsurile de guvernare propuse de Dacian Cioloș: restaurantele se închid la ora 22.00, în weekend la mall doar cu certificat verde

Măsurile de guvernare propuse de Dacian Cioloș se referă printre altele la rezolvarea crizei sanitare și la problema scumpirii energiei electrice. Printre restricțiile propuse se numără închiderea restaurantelor la ora 22:00 și accesul exclusiv pe baza certificatului verde în mall-uri, în weekend.

Noi măsuri în programul de guvernare al lui Dacian Cioloș

În programul de guvernare ce a fost prezentat luni la Cotroceni de către delegația USR sunt incluse și ”restanțele coaliției”. Adică măsuri ce ar trebui să fie implementate repede pentru a îmbunătăți viețile românilor. Documentul conține și reformele incluse în PNRR, fără de care România nu poate accesa banii de la Uniunea Europeană.

Președintele USR, Dacian Cioloș, va avea miercuri discuții cu liderii PNL, UDMR și ai minorităților naționale, pornind de la un program de 17 pagini din care fac parte numeroase propuneri și noi restricții, potrivit spotmedia.ro.

Printre măsurile pe termen scurt pentru criza sanitară, programul de guvernare al lui Dacian Cioloș include urgentarea cererii de ajutor extern prin Mecanismul European de Protectie civilă și nu numai – personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI; task force pentru combaterea fake news.

Cum arata masurile de guvernare propuse de Dacian Ciolos: restaurantele se inchid la ora 22.00, in weekend la mall doar cu certificat verde
Dacian Ciolos. Inquam Photos/ George Calin

Ce noi restricții sunt incluse în programul de guvernare al lui Dacian Cioloș

Printre noile restricții ce fac parte din programul de guvernare al lui Dacian Cioloș se numără: limitarea evenimentelor sociale în spațiu public închis în funcție de evoluția epidemiologică, cu obligativitatea prezentării certificatului verde, precum și limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).

O altă regulă ar fi închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22:00 la nivel național indiferent de rata de incidență, pentru o perioadă de 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți.

Mai mult, accesul în spații închise neesențiale, precum baruri, restaurante, săli de sport, cinema etc. ar fi făcut doar cu certificat verde, la fel ca accesul în mall-uri în weekend.

Reguli pentru școli în programul de guvernare al lui Dacian Cioloș

Lista măsurilor continuă cu modificarea structurii anului școlar, astfel: elevii să aibă o vacanță de două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară și decalarea cu două săptămâni a examenelor de Bacalaureat și de Capacitate.

În plus, elevii ar urma să revină la școală fizic în localitățile cu incidență sub 6 la mie după cele două săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție ar face învățământul preșcolar și primar, care ar continua cu prezență fizică.

Totodată, s-ar relua testarea în școli. Mai exact, testarea nazală neinvazivă, gratuită, efectuată de personal medico-sanitar sau cadru didactic instruit, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact.

Măsuri pe termen mediu și lung pentru criza sanitară

Pe termen mediu și lung, măsurile din programul de guvernare al lui Dacian Cioloș pentru criza sanitară sunt: ”Decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic” și un pact național pentru imunizare, cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societății civile și cultelor.

”Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă al tuturor angajaților din sistemul public și cei din privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea/întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.

Creaarea unui fond din care să fie finanțate proiecte ale societății civile pentru promovarea vaccinării. Alocarea de resurse bugetare prin SGG către CNCAV în vederea finanțării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenței la vaccinare, campanii naționale de promovare a vaccinării adaptate la rezultatele sondajelor, finațarea unui task-force pentru combaterea fake-news, implicarea influencerilor, artiștilor.

Politicienii nu sunt convingători, stop implicării politice în campanie. Sancțiuni pentru medicii care răspândesc mesaje antivaccinare: suspendarea dreptului de liberă practică minimum 6 luni/până la finalizarea stării de alertă și amendă de 10.000 de lei pentru fiecare mesaj/intervenție în spațiul public”, sunt alte măsuri.

Eliminarea indemnizației pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate este o altă măsură din programul de guvernare al lui Dacian Cioloș, precum și aplicarea unui plan de ridicare a restricțiilor de acces și circulație strict condiționat de rata de vaccinare, pe lângă rata de incidență.

Măsuri pentru criza prețurilor la energie

În ceea ce privește criza prețurilor la energie, programul de guvernare al lui Dacian Cioloș include cinci măsuri pe termen scurt. Primele dintre acestea sunt: scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice pentru consumatorii finali pe o perioadă de o jumătate de an; și abrogarea accizei aplicate energiei electrice.

”Scăderea pe o perioadă de 6 luni, sub formă de credit fiscal, din impozitul pe profit datorat sau, după caz, din impozitul pe venitul microîntreprinderilor a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la indicele prețurilor de consum la energie electrică și gaze naturale.

Exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici pe o perioadă de 6 luni.

Acordarea unui ajutor centralelor electrice de termoficare în sumă de 50% din creșterea cheltuielilor cu achiziția de gaze naturale raportată la indicele prețurilor de consum la gaze naturale din luna iulie 2021”, sunt celelalte măsuri pe termen scurt pentru criza prețurilor la energia electrică.

Urmăriți Impact.ro și pe