Editorial Alin Buzărin

Nu există niciun motiv pentru ca Iohannis să-l propună premier pe Cioloș! ANALIZĂ

Alin Buzărin 12.10.2021, 17:40
Nu există niciun motiv pentru ca Iohannis să-l propună premier pe Cioloș! ANALIZĂ

În mod normal, când te apuci de o analiză, încerci să cauți argumentele care au dus la o anumită decizie. Însă pentru propunerea prezidențială ca Dacian Cioloș să formeze noul Guvern, argumentele sunt extrem de greu de găsit. Aproape nimic nu justifică ideea mi degrabă năstrușnică de la Cotroceni!

Precedentul

Am mai avut un Guvern Cioloș, între finalul anului 2015 și primele zile ale lui 2017. Iscat din fumul și flăcările Colectivului, venit pe fondul furiei populare la adresa cabinetului Ponta care i-a premers, acel Cabinet a fost considerat unul de tehnocrați, adică de specialiști în diversele domenii, nu de politicieni care doar dau din gură. Dar despre ce tehnocrație puteam vorbi când unul dintre stâlpii de susținere ai acelui Cabinet era Vasile Dâncu? Acel Guvern post-incendiu și-a propus să reducă birocrația în instituțiile statului, dar n-a prea reușit. Celebra inscripție din holul unei Administrații Financiare bucureștene, ”Declarațiile online se depun la etajul doi” e consecutivă dizolvării acelui cabinet. S-a încercat, tot atunci, ca o prioritară problemă națională, recuperarea operei brâncușiene ”Cumințenia pământului”, dar mai degrabă guvernanții s-au făcut de râs, nereușind să strângă toată suma necesară, și înurcându-se apoi, ridicol, la returnarea banilor. Firește că în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, cabinetul așa-zis tehnocrat a trebuit să plece.

Nu există niciun motiv pentru ca Iohannis să-l propună premier pe Cioloș
Dacian Cioloș, propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru al României

Lupul, pe unde a mâncat oaia

Și atunci, pe parcursul acelor 13-14 luni, președinte era tot Klaus Iohannis. Așadar, prin propunerea cu recidivă a lui Cioloș, locatarul de la Cotroceni dă dovadă că are fixuri. Înseamnă că i-a plăcut ce s-a întâmplat atunci, că doar de aceea se întoarce lupul pe unde a mâncat oaia. Acum însă prioritățile sunt altcele, nu ne mai interesează să-i cumpărăm imprimantă funcționarei de stat care bătea la mașină., și nici să recuperăm ”cumințenia Pământului”. Acum suntem gâtuiți de Covid, suntem la pământ cu vaccinarea, (pe penultimul loc în UE, doar Bulgaria e în urma noastră), moneda europeană se sprijină pe buza pragului psihologic de 5 lei, toate cele s-au scumpit ca naiba, oamenii sunt înspăimântați de facturile la energie care vor veni în iarnă. Așadar, nu prea mai e nici vremea tehnocraților, nici a tehnologizării, nici a ratării ”Cumințeniei Pământului”

Algioritmul politic

Cum se întrevăd lucrurile, cabinetul Cioloș poate trece de votul din Parlament într-un singur fel. Dacă-l propune pe Ciolacu la portofoliul Internelor și pe George Simion la un alt minister important. Am glumit, firește, așa ceva nu se va întâmpla niciodată, dar pesediștii și ”auriții” nu vor glumi și nu vor vota niciodată o asemenea propunere guvernamentală. Nu facem altceva decât să mai pierdem timp și să-i lăsăm pe membri cabinetului Câțu să-și strîngă în liniște toate boscârțele de prin birouri.

Anticipate? Probabil…

Se pare că aici se va ajunge. La urne. ”Ne întoarcem la popor”, vor spune demagogii. Numai că aceste alegeri anticipate costă enorm, ne implică atât energiile financiare, cât și pe cele fizice și intelectuale, abat atenția de la Covid, de la prețurile care tot cresc, de la viața tot mai grea. De aceea, propunându-l pe Dacian Cioloș pentru Palatul Victoria, Klaus Iohannis s-a comportat ca și cum ar mai avea de stat la Cotroceni nu trei ani, până în 2024, ci doar o lună-două.

Dar mai știi? Poate pleacă mai repede…

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...