De câte voturi are nevoie Dacian Cioloș pentru a deveni premier. PSD spune că nu-l va vota, nici PNL nu pare convins

Ana Anitoiu 11.10.2021, 21:20
De câte voturi are nevoie Dacian Cioloș pentru a deveni premier. PSD spune că nu-l va vota, nici PNL nu pare convins

Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile pentru a aduna suficiente voturi ca să devină premier, după ce a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis. Însă, liderul PSD a spus că nu-l va vota, în timp ce prim-ministrul demis, Florin Cîțu, aflat la conducerea PNL, i-a transmis să meargă mai întâi la social-democrați.

De câte voturi are nevoie Dacian Cioloș ca să devină premier

Conform Constituției, Dacian Cioloș trebuie să obțină cel puțin 234 de voturi, în decurs de 10 zile, ca să devină prim-ministru. Altfel, își poate depune mandatul de premier desemnat sau se poate prezenta în fața Parlamentului pentru a fi respins prin vot.

Dacian Cioloș a anunțat pe pagina sa de Facebook că înainte de a lansa vreo invitație către partide pentru începerea negocierilor, va avea o ședință a conducerii USR, după care se vor stabili echipele de negociere și mandatul.

De cate voturi are nevoie Dacian Ciolos pentru a deveni premier. PSD spune ca nu-l va vota, nici PNL nu pare convins
Florin Citu

Florin Cîțu, despre Dacian Cioloș în funcția de premier

Prim-ministrul demis Florin Cîțu, președinte al PNL, a anunțat că nu își dorește să discute cu Dacian Cioloș decât după ce membrii USR vot negocia cu PSD și AUR, cele două partide alături de care au votat moțiunea de cenzură împotriva lui.

”Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.

PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR. Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.

Marcel Ciolacu, despre desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că PSD nu va vota niciodată un ”guvern zero” și l-a trimis pe Dacian Cioloș să discute cu PNL, precizând că desemnarea lui pentru funcția de prim-ministru reprezintă primul pas către anticipate.

”Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru!

Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

În Parlament, PSD are 157 de membri, PNL are 134, USR are 80, AUR are 43, UDMR are 29, iar 18 aparțin minorităților și 5 sunt neafiliați.

Urmăriți Impact.ro și pe