Valeriu Gheorghiță susține că numărul de vaccinări va crește. Tulpina Delta îi va face pe români să lase reticențele

Ioana Bucur 06.07.2021, 22:02
Valeriu Gheorghiță susține că numărul de vaccinări va crește. Tulpina Delta îi va face pe români să lase reticențele

Campania națională de imunizare împotriva Covid-19 ar putea intra într-o nouă etapă. Valeriu Gheorghiță susține că numărul de vaccinări va crește în următoarea perioadă, iar factorul care îi va convinge pe români să lase reticențele nu va fi vreo campanie publicitară, ci tulpina Delta.

Valeriu Gheorghiță susține că numărul de vaccinări va crește

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a susținut, marți, o nouă conferință de presă. Acesta a declarat că se așteaptă la o creștere a numărului de persoane care se vor vaccina împotriva Covid-19, iar factorul ce îi va face pe români să renunțe la reticențe va fi răspândirea tulpinii Delta, mult mai contagioasă decât celelalte variante ale virusului.

„Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creștere în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, ca urmarea a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global”, a declarat medicul militar.

Tulpina Delta, sau indiană, este deja prezentă în mai mult de o sută de țări, printre care și România.

„De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Nici cei care au trecut deja prin boală nu sunt feriți de infectarea cu mutația Delta. Potrivit medicului, aceștia au o șansă de 50% de reinfectare.

„Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20% și 50%. Practic avem un risc de 20%-50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boala”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiță susține că numărul de vaccinări va crește
Valeriu Gheorghita

O treime din populația României a fost vaccinată împotriva Covid-19

În cadrul conferinței de presă de marți, Valeriu Gheorghiță a anunțat că rata de acoperire vaccinală, la nivel național, a ajuns la aproape 28% din populația eligibilă, adică cei cu vârste de peste 12 ani.

„Ne apropiem de o treime din populația eligibilă la nivel național”, a precizat el. P

Cele cinci județe care conduc în topul vaccinărilor sunt: București, cu 45,9% din populația eligibilă vaccinată; Județul Cluj, cu 42,6%; Județul Sibiu, cu 36,18%; Județul Brașov, cu 33,8%; Județul Timiș, cu 33%.

Medicul a vorbit și despre câteva dintre informațiile false propagate în spațiul public în legătură cu vaccinarea COVID-19.

„Se propagă ideea că vaccinarea COVID-19 afectează fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Sunt date cât se poate de clare, în primul rând ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi o proteină Sincitina 1 care are rol în maturarea şi în dezvoltarea placentei, însă studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine încât probabilitatea să găsim o asemănare între proteina Spike şi orice altă proteine este foarte mare dacă ne-am uitat la ele.

Plecând de la această ipoteză s-a vehiculat ideea că anticorpii anti proteina Spike ar reacţiona încrucişat şi cu această proteină care are rol în maturarea placentei şi că evident ar cauza aceste probleme de fertilitate. Lucrurile nu stau deloc aşa.

În primul rând sunt studii făcute la persoanele vaccinate şi s-au determinat anticorpii anti sincitina 1, în 15 cazuri, sunt studii pe număr mic de persoane şi nu s-au identificat aceşti anticorpi şi mai mult decât atât toate datele disponibile de la acest moment arată că după infecţia naturală cu Sars-Cov-2, adică după COVID-19 nu sunt semnale că scade fertilitatea pentru că aceeaşi anticorpi anti proteină Spike apar şi după boala naturală.

Cu atât mai mult, sunt studii recent publicate care au arătat că după vaccinare nu se influenţează fertilitatea masculină, practic s-au uitat la anumiţi parametrii din lichidul seminal şi sunt nemodificaţi faţă de starea anterioră”, a mai declarat Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe