Valeriu Gheorghiță a lămurit cazul vaccinării Simonei Halep. De ce s-a ales serul Pfizer

Ioana Bucur 20.03.2021, 13:37
Valeriu Gheorghiță a lămurit cazul vaccinării Simonei Halep. De ce s-a ales serul Pfizer

Valeriu Gheorgiță a lămurit cazul vaccinării Simonei Halep. Coordonatorul campaniei naționale de imunizare împotriva Covid-19 a explicat de ce s-a ales serul Pfizer pentru sportivă.

Valeriu Gheorghiță a lămurit cazul vaccinării Simonei Halep

Simona Halep a anunțat public că s-a vaccinat împotriva Covid-19 cu serul Pfizer, declanșând un val de critici la adresa autorităților, mulți întrebând de ce în cazul ei s-a putut face o excepție, în timp ce pentru profesori s-a ales serul AstraZeneca. Vineri seară, Valeriu Gheorghiță a lămurit cazul vaccinării Simonei Halep. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat că nu s-a făcut nicio excepție, opțiunea de vaccinare fiind aleasă, din câte știe medicul, în funcție de durata perioadei dintre cele două doze.

„În ceea ce priveşte opţiunea de a o vaccina pe Simona Halep cu Pfizer, având în vedere competiţiile la care urma să plece, trebuia aleasă, din ceea ce eu ştiu, o schemă de vaccinare care se completa după o perioadă foarte scurtă şi atunci trebuia să se petreacă practic un vaccin care avea cea mai scurtă perioadă dintre cele două doze. Nu am făcut o excepţie, este o situaţie care a fost impusă pentru o campioană a României. (…) Cred că trebuia să facilităm plecarea la Olimpiadă, plecarea la turneele care urma să se aibă”, a explicat medicul.

Cât despre vaccinarea profesorilor cu serul produs de AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a declarat că nu fost „o impunere a tipului de vaccin”, ci că, la acel moment, exista un excedent de la Pfizer și de la AstraZeneca și că s-a ținut cont de limitările de vârstă recomandate în acea perioadă.

„Nu a fost o impunere a tipului de vaccin. La acel moment, noi am organizat acea etapă specială de vaccinare pentru personalul din învăţământ, nu am avut suficiente doze disponibile dintr-un singur vaccin, am avut vaccin excedent de la Pfizer şi de la AstraZeneca şi atunci, ţin eu minte, vaccinul de la AstraZeneca avea acea limitare superioară de vârstă la 55 de ani şi pentru a acoperi toate persoanele eligibile am propus ca persoanele sub 55 de ani să poată să opteze pentru AstraZeneca, dar asta nu înseamnă o impunere şi o obligativitate”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a lămurit cazul vaccinării Simonei Halep
Simona Halep la Institutul Cantacuzino, dupa ce a primit prima doza a vaccinului impotriva Covid-19, in Bucuresti, miercuri, 24 februarie 2021. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Simona Halep a făcut rapelul cu două zile mai devreme

Cu puțin timp înainte de a pleca în SUA, unde urmează să participe la turneul de la Miami, Simona Halep a dezvăluit că a primit a doua doză a vaccinului anti-Covid-19 cu două zile mai devreme decât fusese programată.

„Sunt mai liniştită, am şi făcut virusul, aşa că mă simt mai confortabil decât în august şi de aceea mă duc în America. A fost o pauză destul de lungă, dar m-am simţit bine acasă. Am făcut antrenamente după ce mi-au trecut toate problemele fizice. Abia aştept să joc câteva meciuri. Sper să joc bine. Nu am avut reacţii adverse la rapel, n-am avut nimic, m-am bucurat că nu am avut nimic pentru că am avut ceva emoţii înainte, dar n-am simţit nimic. Rapelul l-am făcut cu două zile mai devreme. Am întrebat dacă e vreun risc sau e greşit şi au spus că nu, că între 19 şi 21 de zile poţi să-l faci. Şi l-am făcut”, a spus Halep.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...