Val de aer polar peste România! Cod galben de vânt, ploi și ninsori în următoarele 2 zile. Ce zone sunt vizate

Andreea Bisinicu 04.01.2024, 11:12
Val de aer polar peste România! Cod galben de vânt, ploi și ninsori în următoarele 2 zile. Ce zone sunt vizate

Experții meteo de la Agenția Națională de Meteorologie au emis, miercuri, 3 ianuarie 2024, un nou cod galben de viscol, vânt și ninsori în România, cod ce va expira abia în ziua de vineri, 5 ianuarie. Ce regiuni vor fi afectate de temperaturile joase.

Cod galben de vânt puternic și precipitații în România

Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie, a declarat la Digi24 că, din a doua săptămână a lunii ianuarie 2024, România va fi cuprinsă de o masă de aer polar, iar valorile termice vor coborî la limita înghețului.

Informațiile meteo publicate de oficialii ANM arată că, până vineri, la ora 10.00, în Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60 – 80 km/h.

Pe creste (în general la altitudini de peste 1700 m), rafalele vor depăşi 90 – 100 km/h şi va fi viscol. Intensificări ale vântului, cu viteze de 45 – 55 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului, a transmis ANM.

Te-ar putea interesa și Ninsorile pun stăpânire pe România. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Unde ar putea să ningă azi și mâine

Mai mult de atât, un cod galben de lapoviță se anunță în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali, fiind vizate judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Mureş. Codul expiră joi seară, 4 ianuarie 2024, la orele 22:00.

„Temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă.

Se vor acumula cantităţi de apă de 25 – 30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp. Nu vor fi ninsori în zonele joase, deoarece maximele termice până la final de săptămână vor ajunge la 16 grade Celsius.

Abia la începutul săptămânii viitoare sau duminică așteptăm o răcire a vremii, o schimbare, o revenire la normalul perioadei, la temperaturi care să coboare la limita înghețului în toate nopțile și chiar și pe timpul zilei, săptămâna viitoare.

Vedem ce se pregătește sau ce ne așteaptă în următoare perioadă pentru că masa de aer foarte rece care este acum în partea de nord, nord-est a Europei, unde au fost temperaturi foarte scăzute în ultimele două zile, tinde să se extindă și să influențeze și țara noastră”, a declarat meteorologul Florinela Georgescu pentru sursa citată.

Citește și Un nou ciclon polar în România. Alertă meteo de ger, lapoviță și ninsori în toată țara

Urmăriți Impact.ro și pe