”Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică”. Decizia CEDO în plină pandemie de Covid-19

Ioana Bucur 08.04.2021, 20:47
”Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică”. Decizia CEDO în plină pandemie de Covid-19

Democrația nu este incompatibilă cu obligativitatea imunizării. Este decizia șocantă anunțată de CEDO, în plină pandemie de Covid-19, ce ar putea schimba regulile impuse de autorități în mai multe state din Europa. De ce este considerată vaccinarea obligatorie necesară într-o societate democratică?

Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică

Cazul copiilor cărora li s-a respins înscrierea la grădiniță, în Republica Cehă, pentru că nu erau vaccinați, a dus la o decizie ce ar putea avea un impact uriaș asupra modului în care sunt privite și impuse restricțiile în contextul pandemiei de Covid-19. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a declarat, pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind „marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare”, transmite AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată joi, informează Agerpres.

Hervieu a explicat că decizia CEDO face „constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”. Juristul a adăugat că CEDO sprijină principiul de solidaritate socială ce poate justifica impunerea vaccinării tuturor, „chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”. În motivarea deciziei, CEDO a declarat că vaccinarea obligatorie a minorilor din Republica Cehă cu un vaccin nonavalent – ce are efect în prevenirea apariiei a nouă boli, printre care se număr difteria, tetanosul și poliomielita – nu poate fi considerată o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieții private”.

„Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

Au fost cazuri de vaccinuri cu reactii adverse pe termen lung? Ce explicatii a dat Ministerul Sanatatii
Decizia CEDO cu privire la obligativitatea vaccinării

Instanța a mai declarat că Republica Cehă „beneficiază, aşadar, de o marjă amplă de apreciere în acest context”, adaugă Marea Cameră, ale cărei decizii nu pot face obiectul unui apel. „Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc”. Cât despre refuzarea înscrierii minorilor la grădiniță, Curtea a explicat că a fost vorba despre o măsură preventivă, nu una punitivă, ce a avut efecte „limitate în timp”.

„Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători”

Decizia CEDO cu privire la vaccinarea obligatorie vine în contextul în care în Europa se pregătește lansarea certificatului verde de vaccinare ce ar urma să simplifice libera circulație a posesorilor în interiorul UE. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, documentul va fi, de fapt, dovada faptului că cel care îl deține a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

„Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători. Toți cetățenii UE au un drept fundamental la liberă circulație în UE, iar acest lucru se aplică indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Același principiu se aplică și drepturilor resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere sau de rezidență legală în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre. Adeverința electronică verde va facilita exercitarea acestui drept, inclusiv prin posibilitatea de a prezenta o adeverință de testare sau o adeverință de vindecare”, precizează oficialii europeni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...