Oficial: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca fără limită de vârstă. Explicația lui Valeriu Gheorghiță

Stan Filon / 08.04.2021, 17:04
Oficial: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca fără limită de vârstă. Explicația lui Valeriu Gheorghiță

În timp ce multe țări au scăzut până la 30 de ani vârsta pacienților care pot primi vaccinul AstraZeneca, iar altele  chiar au renunțat la imunizarea cu acest ser, România continuă vaccinările pentru toate vârstele! Anunțul a fost făcut recent de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca fără limită de vârstă

Valeriu Gheorghiță a recunoscut că evenimentele trombotice sunt posibile, dar spune că acestea pot apărea în cazuri foarte rare, pe când beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendiță de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continuea vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, în contextul în care rata trombozelor apărute după vaccinarea cu acest ser a fost de doar 0,65 la 100.000 de oameni. ”În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informtiv pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

400.000 de români s-au vaccinat cu AstraZeneca

Gheoghiță atrage atenția că renunțarea la vaccinare poate compromite atingerea imunității de grup. ”Renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate fi compromisă atingerea imunității de grup”, a mai declarat Gheorghiță.

Până acum, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest vaccin anti-Covid, iar săptămâna viitoare va începe rapelul pentru aceștia. Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI