Vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie? Ludovic Orban nu exclude posibilitatea: „Există un proiect de lege”

Ioana Bucur 09.04.2021, 19:59
Vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie? Ludovic Orban nu exclude posibilitatea: „Există un proiect de lege”

Vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie în România? Ludovic Orban nu exclude posibilitatea, vorbind despre pașii ce urmează să fie luați de Guvern.

Vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie?

În ultimele săptămâni, cele mai importante voci publice, de la președinte la premier, au vorbit despre cea mai bună șansă de a reveni la normalul pre-pandemie: imunizarea. Zilnic, peste 50.000 de persoane se vaccinează,în România, însă numărul scepticilor rămâne, totuși, ridicat. Oficialii din Uniunea Europeană se pregătesc să lanseze certificatul verde, ce ar urma să faciliteze libera circulație, în interiorul UE, al posesorilor. În acest context, tot mai mulți se întreabă dacă vaccinarea anti-Covid va fi obligatorie. Nu este exclus, spune Ludovic Orban. Liderul liberalilor a anunțat că există un proiect în Parlament ce „trebuie îmbunătățit”.

„Este în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege privind vaccinarea, care prevede pentru anumite situații și posibilitatea de a se institui obligativitatea. Forma trebuie îmbunătățită. Vom discuta asupra acestui subiect”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a explicat că imunizarea împotriva COVID-19 se obține prin vaccinare sau prin îmbolnăvire, precizând că „îmi doresc să fie cât mai puțini oameni care să se îmbolnăvească. (…) Trebuie, atenție, o tratare responsabilă a atitudinii față de acest virus”.

Proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului nu se referă strict la pandemia de COVID-19, a subliniat Ludovic Orban: „Vă dați seama că practic se dezbate din legislatura trecută. Noi am suspendat, prin decizia coaliției, proiectele pentru a primi punct de vedere de la Guvern. Ea se va redezbate. Când a fost înaintat proiectul nu era confuntarea cu COVID-19”.

”Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică”.
”Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică”. Inquam Photos / Ilona Andrei

„Vaccinarea obligatorie, necesară într-o societate democratică”

În plină pandemie de coronavirus, CEDO a decis că democrația nu este un concept incompatibil cu obligativitatea vaccinării. Hotărârea ar putea juca un rol important în schimbarea regulilor  impuse de autorități în mai multe state din Europa. Decizia a fost dată într-un dosar cu privea cazul copiilor cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniță, în Republica Cehă, pentru că nu erau vaccinați.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a declarat, pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind „marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare”, transmite AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată joi, informează Agerpres.

În motivarea deciziei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat că vaccinarea obligatorie a minorilor din Republica Cehă cu un vaccin nonavalent – ce are efect în prevenirea apariiei a nouă boli, printre care se număr difteria, tetanosul și poliomielita – nu poate fi considerată o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieții private”.

„Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

În China, autoritățile au o altă abordare pentru a garanta succesul campaniei naționale de vaccinare. Autoritățile din diferite regiuni ale țării apelează fie la recompense pentru cei care se vaccinează (o înghețată gratis, pentru locuitorii din Beijing) sau, pur și simplu, amenințări. În orașul Wancheng, chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid au fost amenințați că ar putea avea probleme la locul de muncă, cu casa sau că li s-ar putea pune piedici în educația copiilor. O companie din Chongqing le-a cerut angajaților cu vârste între 18 și 59 de ani fără afecțiuni cronice să se vaccineze până la finalul lui aprilie sau să „suporte consecințele”. Mai mult, autoritățile din Haikou au anunțat că firmele care vor avea o rată de vaccinare mai mică de 85% vor primi un avertisment și ar putea fi suspendate, până la „rectificarea” situației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...