Vaccin anti-COVID pentru vârstnici. Părerea experților – care variante sunt sigure

Daria Petrescu, Mihai Roșoiu 27.03.2021, 09:18
Vaccin anti-COVID pentru vârstnici. Părerea experților – care variante sunt sigure

Vaccinarea anti-COVID rămâne în acest moment singura soluție eficientă pentru combaterea răspândirii virusului. Deși s-au făcut multe speculații privind siguranța vaccinului, s-a dovedit că acesta este varianta sigură pentru persoanele de peste 18 ani. Atunci când vine vorba despre persoanele în vârstă, în general, efectele adverse au apărut în cazul în care acestea aveau și alte probleme de sănătate, apărând complicații. Părerea experților este clară și dezvăluie care variante sunt sigure în cazul persoanelor vârstnice.

Vaccin anti-COVID pentru vârstnici

Recent, s-a început vaccinarea populației cu AstraZeneca, deși la un moment dat, mai multe țări au oprit utilizarea serului din cauza unor reacții neașteptate. Vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Acesta este cel mai riguros for decisional, fiind compus din experți la nivel European.

Cât de sigur este vaccinul pentru persoanele vârstnice

Potrivit EMA majoritatea participanților la studii aveau vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Până acum, nu au existat suficiente rezultate, pentru a stabilli cât de sigur este vaccinul pentru persoanele de peste 55 de ani.

Chiar și așa, experții consideră că vaccinul va oferi protecție, având în vedere că se observă un răspuns imunitar la această grupă de vârstă și pe baza experienței cu alte vaccinuri.

Există informații privind siguranța vaccinului la această populație.  Experții științifici ai EMA au considerat că vaccinul poate fi utilizat și la adulții mai în vârstă.

Pentru acest lucru, încă se așteaptă un număr mai mare de participanți, care să ateste faptul că vaccinul este într-adevăr sigur. Astfel, se pot oferi mai multe informații

Este vaccinarea indicată pentru toate vârstele?

OMS recomandă vaccinul pentru toate persoanele trecute de 18 ani, inclusiv pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) afirmă la rândul ei că „vaccinul poate fi utilizat de către orice persoană cu vârsta de peste 18 ani. Până în prezent nu există suficiente rezultate în cazul persoanelor în vârstă pentru a avea o imagine clară despre cum funcționează vaccinul în aceste cazuri, dar se pleacă de la premisa unei reacții de protecție, bazată și pe experiența cu alte vaccinuri”, au spus experții.

Comisia de vaccinare din Germania recomandă AstraZeneca pentru persoane de până în 65 de ani

Comisia permanentă de vaccinare din Germania (STIKO) recomandă vaccinul AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârsta de până la 64 de ani.

Majoritatea participanților la studiile AstraZeneca au avut între 18 și 55 de ani. AstraZeneca a precizat că ”eficacitatea vaccinului la persoanele mai în vârstă nu a putut fi evaluată” și că urmează studii pe această temă.

„Acesta şi-a dovedit profilul de siguranţă în studiile clinice. Orice lot, înainte de comercializare, trebuie să fie certificat din punct de vedere al calităţii. Astfel, balanţa risc – beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării”, au spus aceştia.

 

Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează în continuare

Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările referitoare la reacţii adverse. DE altfel, așa este normal, pentru siguranța populației. De asemenea, se investighează evenimentele tromboembolice şi de coagulare raportate post-vaccinare.

Potrivit sursei citate, „din informaţiile de până acum”, numărul de evenimente tromboembolice „nu este mai mare” faţă de procentul obişnuit”, sunt de părere specialiștii.

În concluzie, nu se poate spune cu exactitate dacă vaccinul este cu adevărat sigur folosit la persoanele în vârstă și încă se fac studii legat de acest subiect. Experții spun că deși numărul de participanți la vaccin a fost mare, se așteaptă totuși mai mulți doritori cu vârste de peste 65 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe