Șefa Comisiei Europene, critici la adresa companiei AstraZeneca. Ce a deranjat-o pe Ursula van der Leyen

Ana Anitoiu 20.03.2021, 17:29
Șefa Comisiei Europene, critici la adresa companiei AstraZeneca. Ce a deranjat-o pe Ursula van der Leyen

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adus critici la adresa AstraZeneca și a reluat, sâmbătă, avertismentul referitor la posibila blocare a exporturilor de vaccin anti-COVID-19 de către Uniunea Europeană. Ea cere ca această companie să își respecte contractul cu Europa înainte de a începe livrarea către alte țări.

Șefa Comisiei Europene: ”Avem opţiunea de a interzice orice export”

Anterior, Ursula von der Leyen a declarat că Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord se află în lista țărilor care nu acționează cu bună credință în ce privește exporturile și importurile de vaccin anti-COVID-19. ”Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Înainte de a face acest avertisment, Ursula von der Leyen a anunțat că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul Uniunii Europene din 25-26 martie. ”Vrem să vedem reciprocitate și proporționalitate în exporturi, suntem pregătiți să folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura că Europa își va primi partea echitabilă”, a spus ea, precizând că va discuta cu șefii de stat și guvern din UE.

Sefa Comisiei Europene, critici la adresa companiei AstraZeneca. Ce a deranjat-o pe Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Țările vizate de Ursula von der Leyen pentru eventuala blocare a exporturilor

Ursula von der Leyen a schimbat foaia. Miercuri, ea a spus că va exporturile UE vor fi întrerupte către alte țări, dacă acestea nu vor exporta la rândul lor măcar la nivelurile ce au fost stabilite. Ea a menționat că în ultimele șase săptămâni, aproximativ 10 milioane de doze au fost exportate în Regatul Unit și a menționat că încă așteaptă ca Uniunea Europeană să primească dozele pe care ar fi trebuit ca britanicii să le exporte la rândul lor.

”În ultimele șase săptămâni, 41 de milioane de doze au fost exportate din Uniunea Europeană spre alte 33 de țări. Acest lucru arată că Europa este dispusă să facă să funcționeze cooperarea internațională. Dar aceste uși trebuie să fie deschise în ambele direcții, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate și proporționalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere”, a spus ea.

Ce ar putea urma

În cazul în care principiul reciprocității va fi implementat, Uniunea Europeană ar putea să îl aplice pentru diferite tipuri de vaccin anti-COVID-19. Astfel, exporturile de ser Pfizer/BioNTech ar putea fi întrerupte până ce Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord se va hotărî să își onoreze cantitatea de exporturi de ser AstraZeneca.

Pe de altă parte, principiul reciprocității s-ar putea aplica și altor țări care produc local vaccinuri și nu exportă, dar care au rate de vaccinare anti-COVID-19  mai bune decât cele ale Uniunii Europene. Criticile Ursulei von der Leyen vin pe fondul numeroaselor critici din partea statelor membre din cauza campaniei de vaccinare lente și incapacității de a menține un flux constant de furnizare de doze. În plus, mai multe țări au oprit imunizarea cu AstraZeneca din cauza unor îngrijorări referitoare la efectele adverse.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...