Vacanță stricată pentru turiștii de la Corbu și Vadu, după ce a plouat cu amenzi pe plajele virgine

Ioana Constantin 14.07.2021, 19:42

Vacanta stricată pentru turiștii de la Corbu și Vadu. Comisarii de mediu ai Rezervației Delta Dunării au luat plajele la bani mărunți și pe toti turiștii găsiți în neregulă i-au taxat scump. Cea mai mică amenda a fost de 7oo de lei, iar cea mai mare de 3ooo de lei.

Vacanță stricată pentru turiștii de la Corbu și Vadu

Fostele peisaje sălbatice au rămas doar amintire la Vadu și la Corbu. Acum, pe dunele de nisip considerate cândva un peisaj de poveste, stau parcate zeci de mașini și sunt amplasate corturi fără număr. Chiar și așa, nostalgicii care iubesc marea în orice ipostază încă vin aici.

A fost un concediu de vis, unul dintre cele mai minunate concedii. Și această plajă este de nedescris. Nu ai cuvinte să-ți exprimi starea de liniște, de pace, de împăcare. Am și un copil și mi se pare mai relaxant aici. Nu trebuie să stau cu ochii pe el, nu-i balamuc, e frumos și plaja e frumoasă. Apa nu-i adâncă. Îmi place, a declarat o turistă.

Însă plajele virgine nu mai sunt ce-au fost. Turiștii iubitori de natură au călcat-o în picioare fără milă. La orele dimineții, zeci de corturi și tot atâtea mașini erau amplasate pe nisipul fin al plajelor neamenajate, la nord de localitatea Vadu. Zonele naturale cuprinse în perimetrul localităților Vadu și Corbu au primit statut de Rezervație a Biosferei și “Site Natura 2000” pentru protejarea habitatelor specifice și a speciilor de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial.

Plajele naturale neamenajate, cu flora și fauna locală, cu peisajul și caracteristicile zonei de coastă permit anumite activități turistice însă, pentru protejarea lor pe termen lung, se impun și reglementări specifice. Regulile de acces s-au înmulțit, iar turiștii nu le cunosc.

Vacanta stricata pentru turistii de la Corbu si Vadu
Plaja Corbu

S-au dat 8o de amenzi până acum. 8o de amenzi a o mie de lei. S-au dat și amenzi de 3 mii de lei, s-au dat și amenzi de 6 mii de lei, s-au dat și amenzi pentru corturi numai de 2oo de lei, a spus Ion Bucur, de la corpul de control Rezervația Delta Dunării.

Camparea și accesul cu mijloace motorizate pe plaje sunt strict interzise și sunt sancționate potrivit legii. Rezervația Deltei Dunării, împreună cu autoritățile locale, au dedicat anumite spații pentru parcarea autoturismelor și camparea turiștilor, situate în afara zonelor sensibile din punct de vedere al biodiversității. Degeaba însă.

Odată cu începerea sezonului ne confruntăm, ca în fiecare an, cu mulți turiști pe plajele din Biosfera. În niciuna din aceste plaje nu este o plajă amenajată. Toate sunt salbatice. Deci este interzisă camparea în această zonă. Este interzisă intrarea cu mijloace de transport, autoturisme sau rulote pe plaje sau în apropierea lor. În Corbu sunt două astfel de parcări amenajate. La fel și la Vadu este una. Nu este permisă camparea în aceasta zone.

ĂÎn ciuda eforturilor noastre de a populariza aceste reguli, că trebuie respectate speciile și habitatele, încă ne confruntăm cu încălcarea regulilor. Se lasa deșeuri în urmă, se intră cu mașina pe plajă, se campează rulote. Amenzile de acum au un cuantum descurajant, foarte mic. 1000 de lei pentru intrarea cu mașina pe plajă. Mai grav este ca în prezența jandarmeriei persoanele respective refuză să părăsească locația, a declarat Viorica Bâsă, guvernator ARBDD.

O secțiune de informații utile se găsește pe site-ul Administrației Rezervatiei Biosferei Delta Dunării. De asemenea, în zonele de plajă, sunt amplasate panouri de atenționare asupra modului în care se poate desfășura activitatea turistică.

Urmăriți Impact.ro și pe