Satele din Delta Dunării, pe urmele Greciei. Cine a dat startul acțiunii de colorare a acestora

Ioana Constantin 12.07.2021, 17:02
Satele din Delta Dunării, pe urmele Greciei. Cine a dat startul acțiunii de colorare a acestora

Satele din Delta Dunarii prind culoare. Albastrul Deltei se regăsește acum pe mai toate gardurile caselor din Sarichioi și Jurilovca. Asociația de dezvoltare turistică din zona și autoritățile locale au dat startul acțiunii Turul satelor albastre, în cadrul căreia localnicii își reabiliează gardurile fără să scoată un ban din buzunar.

Satele din Delta Dunării, pe urmele Greciei

În acordurile tradiționale lipovenești s-a dat startul acțiunii de colorare a satelor albastre. Cum mic, cu mare, localnicii s-au înarmat cu galeti pline cu vopsea albastră și pensule și au trecut la treabă. Unul câte unul, gardurile caselor tradiționale au început să prindă culoare. De altfel, zona cu sate albastre este tot mai căutată de turiști în ultimii ani.

Peisajul pe care îl oferă este unic este unic și inconfundabil. Iar în aceasta perioadă îi atrag ca un magnet pe turiștii dornici de liniște și relaxare în mijlocul unui peisaj mirific. La Sarichioi și Jurilovca turiștii pot descoperi, pe lângă peisajele de vis, și oamenii locului, care abia așteaptă să le împărtășească oaspeților tradițiile zonei.

Sper ca albastrul lipovenesc să se apropie ca valoare și repere de ceea ce înseamnă albastrul de voroneț, dar împletit cu ce înseamna destinația pe care noi vrem să o promovam, precum și cultura satelor lipovenesti prin culoarea care le caraterizează. Vrem să aratăm turiștilor că aici avem specificitate, avem cultura, avem tradiție. Vedem un altfel de sat românesc cum nu găsim decât în câteva localități dn județul nostru, a spus Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

Satele din Delta Dunarii, pe urmele Greciei
Satele din Delta Dunarii, pe urmele Greciei

100 de litri de vopsea de culoare albastră, pe baza de apă, ecologică, considerată drept cea mai indicată pentru Rezervație, au fost folosiți pentru reabilitarea gardurilor din Jurilovca și Sarichioi. Acțiunea a avut ca scop reabilitarea coloristică a gardurilor și caselor tradiționale din comunitățile locale lipovenești. În paralel a fost inaugurat traseul de cicloturism „Turul satelor albastre”, care completezî practic produsul turistic deja existent în zonă, bazat pe ecoturism, tradiții și gastronomie locală.

Evenimentul de azi se înscrie armonios în ceea ce înseamnă tradiție și culturalitate. Albastrul lipovenesc pe care il avem în toată delta reprezintă un brand al Deltei, acel specific coloristic atât de armonios îmbinat. Este un prim pas în a reabilita și a aduce în atenția publicului albastrul lipovenesc, a spus și Cătălin Tibuleac, președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Traseul de cicloturism „Turul satelor albastre” cuprinde localitățile Sarichioi si Jurilovca, precum și obiectivele turistice Cetatea Enisala, Capul Dolosman și Cetatea Argamum, în total 25 de kilometri.

Urmăriți Impact.ro și pe