Somnul african, specia invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă, găsit în Delta Dunării. Cum s-a întâmplat asta

Elena Avramescu 12.07.2021, 17:31
Somnul african, specia invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă, găsit în Delta Dunării. Cum s-a întâmplat asta

Somnul african, găsit în Delta Dunării. Veste nu tocmai bună din partea pescarilor din Delta Dunării, care în ultimele zile au prins mai multe exemplare de somn african, fiind o specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă. În plus, situația riscă să distrugă şi ultimele exemplare de sturion din România, după cum a declarat pentru AGERPRES directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak.

Somnul african, găsit în Delta Dunării

Astfel că unul din pescarii care au capturat exemplare de somn african este Eduard German, în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan, care s-a arătat convins că somnul african, găsit pe Dunărea Veche, a scăpat din crescătorii.

E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei, a spus Eduard German.

În plus, Gyorgy Deak, directorul general al INCDPM, a spus că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

Somnul african, gasit in Delta Dunarii
Somnul african

Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente.

Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente, a declarat directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak.

Pe lângă asta, conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că ştie care este situaţia şi că va face publice pe Facebook imagini cu somnul african.

Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale, a menționat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

Urmăriți Impact.ro și pe