Va rămâne Vestul unit în fața războiului? Cinci aspecte care ar putea dezbina alianța împotriva Rusiei

Beatrice Dumitru 28.04.2022, 11:59
Va rămâne Vestul unit în fața războiului? Cinci aspecte care ar putea dezbina alianța împotriva Rusiei

Invadarea Ucrainei de către Rusia a unit Occidentul, iar conflictul a evidențiat valoarile sale, precum libertatea, suveranitatea și statul de drep. Dar când vine vorba de următoarea fază a conflictului, cât va mai rezista această unitate? Urmează câteva alegeri dificile care pot dezbina alianța occidentală. Iată care sunt acestea.

Va rămâne unit Occidentul?

Înainte de război, democrațiile liberale păreau uneori nesigure cu privire la focalizarea și viitorul lor. Unii și-au pus la îndoială alianțele, în timp ce alții au cedat sentimentului naționalist. Dar conflictul a reamintit Occidentului ceea ce reprezintă, de fapt, libertatea, suveranitatea și statul de drept, iar asta a produs un răspuns unitar la agresiunea Rusiei.

Dar acest război poate continua pentru ceva timp. Am putea fi la nivelul maxim al consensului în cadrul alianței occidentale? Urmează câteva alegeri dificile care pot determina puterilor occidentale să nu mai rămână pe aceeași pagină diplomatică, iar cele mai mari  tensiuni ar putea apărea cu privire la obiectivele războiului. În acest moment, Occidentul este unit de ideea apărării Ucrainei. Oferă sprijin economic și militar pentru a ajuta țara să reziste, notează BBC.

Va rămâne Vestul unit în fața războiului? Cinci aspecte care ar putea dezbina alinața împotriva Rusiei
Ocidentul s-a unit împotriva Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina.

Ce ar putea diviza Occidentul

Dar care este scopul pe termen lung? O încetare a ostilităților, desigur. Dar trebuie să fie învinsă Rusia? Trebuie să câștige Ucraina? Cum ar arăta înfrângerea și victoria în termeni practici?

Premierul Regatului Unit Boris Johnson le-a spus parlamentarilor britanici: „Trebuie, pur și simplu, să facem tot ce putem în mod colectiv pentru a ne asigura că Vladimir Putin eșuează și eșuează într-un mod decisiv”. Și secretarul american al apărării Lloyd Austin a sugerat că nu ar fi suficient doar ca forțele ruse să fie învinse. „Vrem să vedem Rusia slăbită în așafel încât să nu mai poată face ce a făcut atunci când a invadat Ucraina”, a declarat el.

Asta ar putea însemna sancțiuni asupra sectorului de apărare al Rusiei. Sau ar putea însemna oferirea Ucrainei a mijloacelor pentru a distruge o parte semnificativă a forțelor militare ale Rusiei. Oricum, nu toți aliații occidentali pot împărtăși astfel de ambiții, temându-se că Vladimir Putin ar putea exploata retorica potrvit căreia Occidentul reprezintă într-adevăr o amenințare pentru Moscova.

Sprijin militar pentru Ucraina

Occidentul este în mare măsură unit în sprijinirea militară a Ucrainei. Dar diferă în ceea ce privește specificul. Unele țări sunt reticente în a furniza arme grele, temându-se că ar putea prelungi vărsarea de sânge, în timp ce altele își măresc livrările de muniție și arme mai puternice.

Dar țări din Occident s-ar putea teme că transformarea apărării Ucrainei într-un război complet cu Rusia ar putea să-l împingă pe Putin să escaladeze conflictul, fie atacând alte ținte occidentale, fie lansând atacuri cibernetice sau fie folosind arme de distrugere în masă.

Sprijin pentru o soluție politică

La un moment dat, poate exista un impas militar și presiunea poate crește pentru o înțelegere politică. Presupunerea este că Occidentul va sprijini orice va alege Ucraina să facă. Dar dacă nu este cazul?

Ce se întâmplă dacă unele țări occidentale ar face presiuni asupra Ucrainei să ceară pacea, dar conducerea de la Kiev are vrea să continue lupta? Ar putea unele țări să limiteze sprijinul militar pentru Ucraina? Sau ce se întâmplă dacă Ucraina este de acord cu o înțelegere politică la care Occidentul se opune, considerând că răsplătește prea mult Rusia? Ar putea unele țări să refuze ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și să distrugă un acord de pace?

Prioritatea va fi recâștigarea controlului asupra teritoriului anexat de Rusia sau asigurarea securității, integrității și viabilității viitoare a ceea ce va rămâne din Ucraina după încetarea luptelor?

Sancțiuni energetice împotriva Rusiei

Puterile occidentale ar putea să nu ajungă la un acord privind sancțiunile. Deocamdată, acestea nu au convenit cu privire la cât de dur să pedepsească Rusia, în special dacă ar trebui impuse mai multe sancțiuni asupra exporturilor de petrol și gaze.

Țările dependente de energia rusă spun că economiile lor nu ar putea supraviețui fără ea. Dar dacă luptele vor continua, pot exista presiuni. Unele țări ar putea dori să înăsprească sancțiunile împotriva Moscovei pentru a încerca să pună capăt impasului. Alții ar putea dori să reducă sancțiunile energetice, pe mpsură ce propriile populații devin mai puțin tolerante la costul economic.

Viitorul Ucrainei

Este la fel de posibil ca Occidentul să nu fie de acord cu privire la viitorul pe termen mai lung al Ucrainei. Ce se întâmplă dacă există diviziuni în interiorul Ucrainei? Ce se întâmplă dacă apar facțiuni, cum ar fi naționaliștii care vor să continue lupta și cei care vor să ajungă la un acord? Va trebui Occidentul să ia parte?

Cât de dure ar putea fi diviziunile în interiorul Ucrainei? Unii analiști chiar au speculat cu privire la posibilitatea unui război civil, făcând comparații cu diviziunile din Irlanda din 1922.

Sau ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar începe să facă alegeri politice cu care Occidentul nu ar fi de acord?

Fiona Hill, expertă în Rusia și fost oficial al Consiliului Național de Securitate al SUA, a sugerat că Ucraina ar putea chiar să încerce să dețină o armă nucleară pentru a-și asigura securitatea viitoare. În astfel de circumstanțe, Occidentul ar fi dispus să furnizeze Ucrainei arme convenționale? Sau măcar să ia în considerare posibila sa apartenență la Uniunea Europeană?

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...