Va fi vaccinarea anti-Covid obligatorie în România? Ce spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Badea Violeta 09.12.2021, 12:14
Va fi vaccinarea anti-Covid obligatorie în România? Ce spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre posibilitatea impunerii unei obligativități de vaccinare anti-Covid în România. Declarația vine la scurt timp după ce președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a spus că și-ar dori ca toți cetățenii UE să fie obligați să se imunizeze. Iată ce a declarat oficialul român!

Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie anti-Covid

Șefa Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a declarat că UE ar trebui să se gândească la vaccinarea obligatorie împotriva Covid pentru a combate răsândirea variantei Omicron. Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, precizează că nu este de acord cu o astfel de măsură.

„Nu sunt adeptul vaccinării obligatorii. Discuția este mai degrabă către anumite categorii de populație, cu risc de deces. Sunt studii care demonstrează că doza booster generază un raspuns imun foarte bun.

Avem 3 cazuri, dar totuși a apărut la persoane vaccinate. Sunt asimptomatici, Vaccinarea și-a demonstrat eficiența. E momentul să ne întâlnim cu vârstnicii în condiții dE esiguranță. Nu am auzit nicio discuție, nici în spațiul public, nici în zona politică, despre o astfel de posibilitate”, a spus oficialul.

Alexandru Rafila a vorbit despre obligativitatea vaccinarii
Alexandru Rafila a vorbit despre obligativitatea vaccinarii

„E de două ori mai transmisibilă decât varianta Delta”

Alexandru Rafila avertizează, însă, cetățenii! Potrivit acestuia, noua tulpină Omicron este de două ori mai transmisibilă decât Delta.

Ba mai mult, această variantă a atacat persoanele tinere din Africa de Sud, iar infecția nu a ajuns în comunitățile formate din oameni vârstnici cu diverse afecțiuni medicale.

„E de două ori mai transmisibilă decât varianta Delta. Probabil că încărcătura virală eliberată de o persoana infectată e mai mare. Din fericire, până în momentul de făță în Africa de Sud cazurile nu sunt foarte grave, dar e relativ pentru că au fost infectate persoane tinere, fără boli cronice, și nu a ajuns infecția în comunități vârstnice cu boli cronice.

E foarte probabil să devină variantă dominantă, e ca la o cursă, cine aleargă mai repede ajunge să ocupe tot spațiul”, a declarat acesta la Antena3.

Ministrul Sănătății a spus că sunt șanse foarte mari ca Omicron să devină variantă dominantă. Alexandru Rafila îi sfătuiește pe cetățenii care intenționează să își viziteze rudele vulnerabile de Sărbători să se testeze anti-Covid înainte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...