Cum se va utiliza Certificatul Verde. Alexandru Rafila: „Monitorizăm foarte atent incidența, astfel încât să putem interveni cât mai repede”

Andrei Dumitrescu 08.12.2021, 14:40
Cum se va utiliza Certificatul Verde. Alexandru Rafila: „Monitorizăm foarte atent incidența, astfel încât să putem interveni cât mai repede”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit miercuri despre modul în care se va utiliza Certificatul Verde.

Guvernul a agreat formula introducerii Certificatului Verde atunci când rata de incidență crește cu 1,5 la mie sau mai mult într-o perioadă de două săptămâni. Ministrul Sănătății a anunțat că proiectul de lege care va reglementa certificatul va fi finalizat în câteva zile.

„Am discutat și despre utilizarea Certificatului Verde și am legat utilizarea sa de creșterea pe două săptămâni a incidenței cu 1,5. Aceste măsuri de relaxare se pot schimba într-un timp foarte scurt, dacă se intră pe un trend crescător, ceea ce noi nu o să facem niciodată. Monitorizăm foarte atent incidența, astfel încât să putem interveni cât mai repede. Vom încerca de sărbători o relaxare, sper ca sfârșitul lunii decembrie să nu însemne și o încheiere a acestei relaxări”.

„Nu putem să ignorăm pericolele care urmează”

Ministrul a adăugat că dorește un parteneriat între autorități și operatorii economici, pentru revenirea la normalitate sau „cât mai aproape de normalitate”, făcând referire la noile măsuri de relaxare anunțate de autorități.

„Mesajul cel mai important este însă următorul. Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, din parteneriatul angajatorilor și operatorilor economici de diferite feluri cu autoritățile. Consecințele pandemiei în acest moment nu pot să fie controlate mai bine și există numeroase exemple din multe alte țări, decât dacă există acest parteneriat și această încredere.

Anunţ important despre certificatul verde
Anunţ important despre certificatul verde

Această deschidere din partea Guvernului se datorează interesului ca în România viața să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Ceea ce ne dorim noi este următorul lucru – acest trend descendent să continue cât mai mult timp și să nu ne întoarcem la creșterea numărului de cazuri”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila a făcut apel la cetățeni să aibă „un comportament responsabil” și a precizat că numărul vaccinărilor a crescut foarte mult.

„Dar asta depinde de toți cetățenii, să aibă un comportament responsabil. Nu știu dacă ați observat, dar campania de vaccinare a scăzut foarte mult, sub 10.000 de doze pe zi. O să facem și o  campanie de informare ca lumea și rugăm toți românii să-și protejeze membrii familiei care sunt vulnerabili”.

Valul 5 va schimba regulile pentru medici

Ca o completare a mesajului premierului Nicolae Ciucă din timpul ședinței de Guvern de miercuri, ministrul Sănătății a precizat că autoritățile nu pregătesc valul 5, dar pregătesc sistemul de sănătate.

„Noi nu pregătim valul 5. Noi încercăm să pregătim sistemul de sănătate ca să facem față valului 5. Am avut întâlniri cu medicii de familie, cu comisiile de specialitate, încât să putem să punem la dispoziția populației testarea la medicul de familie, tratamentul în ambulatoriu. Semnalul pe care îl dăm, apropos de relaxare, este că important este ca persoanele care se simt bolnave sau au intrat în contact cu un infectat, să se prezinte la medic.

Parteneriatul despre asta este, despre încrederea populației în sistemul de sănătate, care până acum nu a existat și s-a ajuns la situații tragice. Această relaxare ține de comportamentul populației și îi încurajăm pe oameni să se adreseze medicilor de familie”, a mai spus ministrul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...