Alexandru Rafila, anunţul momentului pentru românii nevaccinaţi anti-Covid. Cum vor putea intra în mall-uri în curând

Stan Filon 08.12.2021, 14:46
Alexandru Rafila, anunţul momentului pentru românii nevaccinaţi anti-Covid. Cum vor putea intra în mall-uri în curând

Ministrul Sănătății a anunțat măsurile de relaxare de Sărbătorile de iarnă de care se vor bucura românii. În plus,  Alexandru Rafila a vorbit și despre posibilitatea românilor nevaccinați să poată merge și în alte magazine, nu doar în cele alimentare, pe baza unui test rapid care să confirme faptul că aceștia nu sunt infectați cu coronavirus. Există, totuși, o condiție.

Cum vor putea intra românii nevaccinați la mall

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că sunt acum discuții privind accesul românilor nevaccinați în magazine, pe baza testului rapid. Încă nu s-a luat o decizie, dar ministrul spune că nu vom putea merge cu o simplă hârtie în magazine, ci trebuie ceva mai mult.

Acest test pe bază de antigen, centrele comerciale pot deschide centre de testare. Nu este niciun fel de problemă. Aceste centre de testare trebuie racordate la sistemul informatic național. Te testezi, îți obții pe telefon certificatul verde și intri în magazin. Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test. Discutăm de un certificat digital Covid care are toate cele trei elemente. Până acum erau doar două. Era vorba de vaccinare și trecere prin boală.

Cum vor putea intra romanii nevaccinati la mall
Cum vor putea intra romanii nevaccinati la mall

Testul rapid ar putea fi recunoscut, dacă este înscris în baza de date

În momentul în care codul acela QR este scanat se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. Nu e vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci același QR cod care poate să fie citit la terminalele care există la toți agenții economici sau la toate instituțiile.

Un lucru important este că dăm posibilitatea oamenilor să-și procure lucrurile de care au nevoie și în magazinele obișnuite, pentru că nu poți să spui că doar mâncarea și medicamentele sunt de strictă necesitate. Există multe alte nevoi.

Important este ca magazinele, în funcție de suprafață, să afișeze foarte clar la intrare numărul de persoane care pot pătrunde în magazin, după care urmează o așteptare în spațiul exterior încât să nu existe riscul de infectare în interiorul magazinului și neapărat utilizarea corectă a măștii. Este esențială. Mai ales cu noua tulpină masca devine probabil un element și mai important decât până acum”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Scăderea numărului de nfectpri a făcut Guvernul să relaxeze puțin restricțiile, mai ales în prag de sărători. Astfel, s-a decis eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test RT-PCR sau antigen rapid negativ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...