Ursula von der Leyen, declarație neașteptată la adresa României: „Europa solidară a făcut ca medici din România să trateze pacienți din Italia”

Iancu Andreea 16.09.2020, 18:53
Ursula von der Leyen, declarație neașteptată la adresa României: „Europa solidară a făcut ca medici din România să trateze pacienți din Italia”

Pandemia de coronavirus a adus la lumină o altă față a Europei. Astfel, Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a dezvăluit cu mândrie că Uniunea a dat dovadă de solidaritate în fața luptei cu noul virus. De asemenea, remarca oficialului european a vizat inclusiv țara noastră.

Discursul Ursulei von der Leyen despre România

Președintele Comisiei Europene a susținut miercuri, de la ora 10:15 (ora României), la Bruxelles, primul său discurs în ceea ce privește starea Uniunii. Astfel, oficialul european a atins mai multe teme importante, printre care bugetul UE și refacerea economiilor afectate de criza generată de pandemie.

În cadrul conferinței în care a anunțat că CE se alătură inițiativei COVAX, Ursula von der Leyen a vorbit despre sistemul european de sănătate. Astfel, Președintele Comisiei Europene a menționat numele țării noastre în contextul pandemiei. Potrivit Ursulei, Europa a dat dovadă de solidaritate prin faptul că medicii din România au putut trata pacienți din Italia, infectați cu Covid-19.

„Europa a făcut împreună cel mai mult decât a făcut vreodată. Mecanismul nostru de protecție civilă a făcut ca medici din România să trateze pacienți din Italia, iar Letonia să trimită echipamente în alte țări.”, a menționat oficialul.

România, apreciată pentru solidaritate în cadrul ședinței de la Bruxelles
România, apreciată pentru solidaritate în cadrul ședinței de la Bruxelles

Alte teme importante abordate de oficialul european

Discursul Ursulei a debutat cu aprecierea față de solidaritatea europeană, iar apoi a continuat cu necesitatea de a întări digitalizarea. De asemenea, Președintele Comisiei Europene a vorbit despre protecția cibernetică și despre șanse echitabile pentru toți cetățenii UE, fiind vorba despre salariul minim accesibil tuturor, tratamente medicale egale și internet.

De asemenea, provocările geopolitice au fost un punct esențial marcat de Ursula von der Leyen. Aceasta consideră că parteneriatul cu Statele Unite ale Americii trebuie întărit, în ciuda divergențelor dintre UE și Casa Albă. Totodată, oficialul european vorbește despre Rusia ca regim politic ostil. Aceasta a menționat că statul condus de Vladimir Putin obișnuiește să acționeze prin otrăvirea opozanților politici interni și implicându-se în procesele electorale din state terțe.

Totodată, mesajul Președintelul Comisiei Europene a vorbit despre planurile de viitor ale Europei.

„Actualele niveluri de consum nu sunt durabile. Avem nevoie de schimbarea modului în care ne comportăm cu natura, în care producem, mâncăm, transportăm, ne încălzim.”, a mai menționat Ursula.

„Să ne imaginăm această pandemie fără digital, cu carantină și izolare. Așa trebuie să fi fost acum 100 de ani. Un secol mai târziu, tehnologia modernă ne permite ca tinerii să învețe de la distanță, ca milioane de oameni să lucreze de acasă. Permite industiilor să își vîndă produsele. Următorul deceniu trebuie să fie deceniul digital în Europa.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...