Primii oameni din România care vor fi vaccinați pentru Covid. Strategia autorităților

Rădulescu Valentin 10.08.2020, 14:58
Primii oameni din România care vor fi vaccinați pentru Covid. Strategia autorităților

Vaccinul anti Covid este așteptat de toată lumea, iar în România autoritățile au decis deja cine vor avea prioritate la acesta. Totodată, România a asigurat deja milioane de doze care vor fi administrate românilor.

Cine va avea prioritate la vaccinul anti Covid?

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a susținut că primele persoane care vor avea prioritate la vaccinarea împotriva noului virus vor fi copiii, persoanele în vârstă, medicii și cei cu alte boli asociate. Potrivit acestuia, România s-a înscris deja pe lista țărilor care vor primi vaccin, atunci când va apărea. Precomanda țării este de 10 milioane de doze, cantitate care va fi asigurată printr-un mecanism pus la punct de Comisia Europeană. Totodată, Alexandru Rafila a mărturisit că dozele vor veni în tranșe, deoarece vaccinul necesită condiții speciale de transport.

„Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie. Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a spus Rafila, potrivit mediafax.ro.

Primii oameni din România care vor fi vaccinați pentru Covid. Strategia autorităților
Sursă Foto: Agerpres

Când apare vaccinul?

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a declarat de curând că este foarte probabil ca un vaccin să apară până la sfârșitul anului. Dezvoltatorii unui astfel de antidot dau semne bune în ceea ce privește apariția acestuia.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a spus Stella Kyriakides.

 

Urmăriți Impact.ro și pe