Urmează un nou război? Conflictul care a explodat în ultimele ore, șocant ce se întâmplă

Mihnea Tălău 12.05.2023, 15:49
Urmează un nou război? Conflictul care a explodat în ultimele ore, șocant ce se întâmplă

Gruparea palestiniană Jihadul Islamic a declarat joi, că unul dintre liderii săi militari – Ali Ghali – a fost ucis într-un atac lansat înainte de răsărit de forțele israeliene în Fâșia Gaza. În urma atacurilor israeliene în ultimele zile, peste 20 de palestinieni, inclusiv civili, au fost uciși. Armata israeliană a spus că l-a vizat pe Ghali în atacul respectiv.

O nouă confruntare între Israel și Palestina

Palestinienii au lansat, la rândul lor, sute de rachete asupra Israelului, activând sirenele antiaeriene și sistemul Iron Dome.

„Ali Ghali… comandantul unității de lansare a rachetelor… a fost asasinat în sudul Fâșiei Gaza, alături de alți martiri”, se arată într-o declarație a Brigăzilor Al-Quds, care este ramura armată a grupării.

Peste 22 de palestinieni ar fi fost uciși pe parcursul a două zile, în timp ce armata israeliană și militanții din Gaza au făcut un schimb intens de focuri transfrontaliere. Aceasta este cea mai gravă escaladare a violențelor care a lovit teritoriul de coastă în ultimele luni.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au afirmat că, printre numărul total de victime, cel puțin cinci femei și cinci copii, precum și trei comandanți de rang înalt ai Jihadului Islamic și patru bărbați înarmați au fost uciși de la începutul luptelor.

Oficialii israelieni au declarat că Egiptul lucrează la un posibil armistițiu cu grupul militant Jihadul Islamic, în timp ce sirenele bubuitoare au avertizat cu privire la rachete care se apropie în zona Tel Aviv și în sudul Israelului.

Purtătorul de cuvânt al Jihadului Islamic, Dawoud Shehab, a declarat că Cairo a început să intermedieze o încetare a focului. Egiptul a mediat anterior în rundele anterioare de lupte.

Între timp, ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat pentru postul public de televiziune Kan că guvernul analizează propunerile Egiptului. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, în cadrul unor remarci transmise în direct, că Jihadul Islamic a suferit o lovitură serioasă. Cu toate acestea, premierul a avertizat: „Campania nu s-a încheiat încă”.

Restricții în sudul Israelului

Peste 130 de ținte au fost lovite, inclusiv locații de lansare a rachetelor, a declarat armata israeliană. Netanyahu a declarat că au fost lansate peste 400 de rachete, dar un sfert dintre acestea au căzut în Gaza.

În timp ce rachetele străbăteau cerul, televiziunea israeliană a arătat sisteme de apărare aeriană care interceptau rachete deasupra cerului Tel Avivului.

Armata a declarat că școlile vor rămâne închise, iar restricțiile privind adunările mari vor rămâne în vigoare în sudul Israelului. Locuitorii au fost instruiți să rămână în apropierea adăposturilor antiaeriene.

Liga Arabă a condamnat, de asemenea, „raidurile agresive și barbare ale Israelului asupra Fâșiei Gaza, care au vizat civili, copii și femei din cartierele rezidențiale”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...