Cea mai sângeroasă zi în conflictul dintre Israel și palestinieni. Bilanțul morților a crescut simțitor

Iancu Andreea 16.05.2021, 21:11
Cea mai sângeroasă zi în conflictul dintre Israel și palestinieni. Bilanțul morților a crescut simțitor

Conflictul dintre Israel și palestinieni a atins un record sumbru, după ce astăzi a fost înregistrată cea mai sângeroasă zi. Bilanțul morților a urcat semnificativ în ultimele zile, după ce luptele dintre armata israeliană și mișcarea islamistă palestiniană Hamas au devenit mai intense. Mai multe atacuri cu rachete și bombardamentele dintre cele două tabere au dus la noi victime, printre care și un număr ridicat de copii. În ciuda reacțiilor mai multor oficiali internaționali, care îndeamnă la reinstaurarea păcii, israelienii și reprezentanții enclavei palestiniene de sub controlul Hamas nu își încetează acțiunile violente.

Cea mai sângeroasă zi în conflictul dintre Israel și palestinieni. Care este bilanțul deceselor

Weekendul acesta s-au intensificat luptele dintre armata israeliană și mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Sute de bombardamente aeriene, dar și atacuri la sol au fost efectuate în ultimele zile împotriva unor obiective din Gaza. Lucrurile au escaladat încă din noaptea de joi spre vineri în regiune, când au fost lansate simultan 500 de proiectile împotriva unei rețele de tuneluri a Hamas. Armata israeliană a atacat de asemenea unități militare și case ale liderilor mișcării islamiste, precum și ateliere în care sunt fabricate rachete, ori clădiri militare.

Sâmbătă însă, a fost semnalat un bombardament nimicitor, care a doborât o clădire de zece etaje din Gaza, unde activau colaboratori ai agenției de presă Associated Press și ai postului de televiziune Al Jazeera. Ambele instituții au condamnat atacul, despre care fuseseră informate în prealabil. Deși Al Jazeera a considerat atacul drept o crimă și o încercare de a reduce media la tăcere, armata israeliană și-a argumentat acțiunea prin faptul că imobilul era folosit de serviciile de informații ale Hamas și ascundea bunuri militare.

Cea mai sângeroasă zi în conflictul dintre Israel și palestinieni
Sediul unei agenții media, nimicit în timpul conflictului israeliano-palestinian

Sute de persoane, victime ale atacurilor armate

Peste 190 de morți în aproape o săptămână de atacuri cu rachete și bombardamente au fost înregistrați în conflictul israeliano-palestinian. Dintre victime, cel puțin 52 de copii și-au pierdut viața în decursul a șase zile de raiduri aeriene în Fâția Gaza. De asemenea, de partea cealaltă a baricadei, cel puțin zece persoane au murit în Israel, după ce au fost lansate numeroase rachete din partea islamică. Ziua cea mai sângeroasă, duminică, 16 mai, a prezentat un bilanț cumplit, conform datelor furnizate de autoritățile celor două tabere. În Fâșia Gaza au fost raportate 33 de decese şi unul în Israel.

Reacțiile celor mai importanți lideri politici cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas

Un emisar american a ajuns sâmbătă în zona de conflict, în timp ce Joe Biden a purtat o discuție cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas. Biden și-a exprimat părerea cu privire la situația tensionată dintre cele două tabere. Liderul american a condamnat atacurile Hamas asupra orașelor din Israel și și-a anunțat îngrijorarea în privința escaladării conflictului din Gaza, menționând că își oferă sprijinul pentru dreptul statului evreu „de a se apăra împotriva atacurilor Hamas”. Totodată, mai multe mesaje de oprire a violențelor dintre Israel și Hamas au fost transmise de mai mulți lideri pe plan internațional.

Cea mai sângeroasă zi în conflictul dintre Israel și palestinieni
Conflictele dintre Israel și gruparea Hamas continuă, în ciuda reacțiilor liderilor politici

Spirala violenţei trebuie să înceteze în Orientul Mijlociu, a îndemnat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron.

Papa Francisc a avertizat, duminică, asupra „spiralei morţii şi a distrugerii” în Orientul Mijlociu, considerând „teribile şi inacceptabile” pierderile de vieţi nevinovate în conflictul israeliano-palestinian, potrivit adevarul.ro.

Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat la rândul său „consternat de numărul tot mai mare de victime în rândul civililor”. De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit duminică pentru a discuta pe tema violenţelor dintre Israel şi Hamas. Inclusiv Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe a stabilit o videoconferință a miniștrilor de Externe pentru „a discuta despre maniera în care UE poate contribui cel mai bine la încheierea violenţei actuale”.

Cea mai sângeroasă zi în conflictul dintre Israel și palestinieni
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu nu dă semne de aplanare a conflictului: „Vom răspunde focului cu foc”

În cadrul unei intervenții de sâmbătă seara, premierul israelian a declarat că armata israeliană va ataca în continuare gruparea Hamas câtă vreme va fi nevoie pentru a „obţine pacea şi securitatea pentru toţi” locuitorii statului evreu.

„Vom răspunde focului cu foc”, a spus premierul israelian, citat de Jerusalem Post.

Conform generalului Ori Gordin, membrii grupării armate palestiniene au lansat pe parcursul ultimei săptămâni aproximativ 3.000 de rachete către centrul şi sudul Israelului, concentrându-și forțele pe orașul Tel Aviv.

Hamas atacă foarte intens în focuri repetate. Mai mult de 1.000 de rachete care trebuiau să cadă în zone locuite au fost interceptate, a afirmat, duminică, ministrul israelian al Apărării Benny Gantz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...