Urmează o nouă minivacanță pentru români. Cine sunt cei care se vor bucura de patru zile libere

Ana-Maria Tudor 10.07.2023, 14:15
Urmează o nouă minivacanță pentru români. Cine sunt cei care se vor bucura de patru zile libere

Românii se apropie de o nouă minivacanță, în care vor beneficia de nu mai puțin de patru zile libere pentru a merge în vacanță la mare sau la munte.

O nouă minivacanță pentru angajați

În curând, românii se vor bucura de o nouă minivacanță.  Angajații vor beneficia de o minivacanță datorită sărbătorii creștin-ortodoxe a Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) în anul 2023, marcând un eveniment cu cruce roșie.

Cand urmeaza o noua minivacanta pentru romani. Ce zile libere mai sunt in 2023

Începând cu sfârșitul anului 2022, guvernul a luat decizia de a institui o „punte” în luna august, în legătură cu sărbătoarea Sfintei Maria. Adormirea Maicii Domnului sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, este o zi liberă legală în România, indiferent dacă lucrezi în sectorul public sau privat.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, cu excepția zilelor de weekend.

Vezi și: Zile libere 2023. Câte sărbători legale pică în cursul săptămânii

Românii beneficiază de un weekend prelungit

Guvernul a stabilit ca ziua de luni, 14 august, să fie zi liberă în urma sărbătorii religioase din 15 august, care pică într-o zi de marți în anul 2023. Astfel, românii vor beneficia de un weekend prelungit, cu două zile libere consecutive, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.

Prin intermediul unei hotărâri, Guvernul a decis că ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru angajații din instituțiile și autoritățile publice.

De asemenea, prin această hotărâre s-a luat în considerare faptul că această zi se situează între sărbători legale în care nu se lucrează, conform prevederilor Codului Muncii.

În conformitate cu Codul Muncii, decizia de a stabili zilele libere pentru personalul din sistemul bugetar la începutul anului a fost luată pentru a permite atât angajatorilor, cât și angajaților să își poată stabili și planifică zilele libere pentru întregul an.

Este important de menționat că prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.

Citește și: Zile libere și multe mini-vacanțe pentru bugetari în 2023: numai la stat îți vine să lucrezi în România

De asemenea, magistrații și alte categorii de personal din instanțele judecătorești implicați în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023, precum și participanții la aceste procese, nu beneficiază de ziua liberă.

Documentul aprobat de Guvern specifică că se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, inclusiv plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale care au obligații de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare în data de 14 august 2023 trebuie să ia măsurile necesare pentru efectuarea plăților în conformitate cu scadențele anexate la convențiile de împrumut.

Zilele libere trebuie recuperate, așa că instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, conform planificărilor stabilite, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe