Urmările protestelor din Capitală, trei jandarmi au ajuns la spital. Număr mare de persoane implicate în violențe

Ioana Bucur, Diana Dumitrache 30.03.2021, 10:37
Urmările protestelor din Capitală, trei jandarmi au ajuns la spital. Număr mare de persoane implicate în violențe

A doua noapte de proteste în marile orașe din România împotriva noilor restricii impuse a adus primul val de ciocniri violente cu forțele de ordine. Autoritățile au anunțat urmările protestelor din Capitală. Trei jandarmi au ajuns la spital, 12 au fost răniți. Ce se va întâmpla cu cei vinovați.

Urmările protestelor din Capitală

A fost o noapte de foc în cele mai mari orașe din țară. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulumirea față de restricțiile impuse de autorități. Urmările protestelor din Capitală au fost prezentate marți dimineață de reprezentanți ai Jandarmeriei. Ceea ce începuse ca un marș pașnc a degenerat, ajungându-se chiar la ciocniri violente cu forțele de ordine și distrugerea unor vitrine, tonomate de alimente, mobilier stradal, stații de autobuz din zona Piața Unirii. Au fost date nu mai puțin 222 de amenzi a căror valoare cumulată depășește 200 de mii de lei.

Marți dimineață, urmările protestelor din Capitală au fost discutate în cadrul unei declarații de presă ce a fost organizată de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, împreună cu Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti şi cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

„Poliţia Capitalei a declanşat cercetări pentru ultraj, dar şi pentru tulburarea ordinii publice, distrugere, distrugere prin incendiere. Vorbim despre vitrine, tonomate de alimente, mobilier stradal, staţii de autobuz, geamuri ale mijloacelor de transport. Dosarele vor fi instrumente de procurorii Parchetelor de pe lângă Judecătorii. Cele 188 de persoane conduse la poliţie sunt identificate, fotografiate, amprentate, mare parte au fost şi sancţionate. 222 de amenzi în valoare de peste 200 de mii de lei, opt fiind acordate organizatorilor. Persoanele identificate sunt audiate şi vor fi dispuse măsurile legale. Facem activităţi pentru identificarea celor care au provocat distrugeri şi au deranjat ordinea publică”, a anunţat comisar-şef de poliţie Bogdan Berechet – director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

România, luată cu asalt de proteste în marile orașe foto - Inquam
România, luată cu asalt de proteste în marile orașe. Foto – Inquam

Trei jandarmi au ajuns la spital

Luni, 29 martie, protestele împotriva noilor restricții impuse populației au început, simultan, la ora 17:00, în marile orașe din țară. În București, manifestanții au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei. Cu o oră înainte de miezul nopții, reprezentanții Jandarmeriei au anunțat că nu se pregătește o intervenție în forță în cazul protestelor din Capitală, întrucât nu au fost incidente care să impună o astfel de intervenţie. Situația s-a schimbat, însă, după ce un grup de persoane a pornit spre Piața Unirii. În urma confruntărilor cu forțele de ordine, 12 jandarmi au fost răniți, trei ajungând la Spitalul Floreasca.

„Am avut un protest în Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii, spre final, şi-a pierdut caracterul paşnic. Un grup de manifestanţi s-a aşezat pe carosabil fără niciun motiv. La un moment dat trei persoane din acest grup s-au deplasat în altă direcţie, câţiva colegi au încercat să îi legitimeze şi atunci ei au devenit violenţi. La momentul imobilizării acestor persoane cei aşezaţi pe carosabil au folosit pietre şi au rănit colegii mei şi au produs pagube materiale. Avem identificate 188 de persoane. Un aspect important este că 12 dintre colegii mei au fost răniţi, trei au mers la UPU Floreasca, nu au necesitat internarea. Asigurăm toţi cetăţenii că toate acţiunile noastre sunt făcute doar în beneficiul şi în siguranţa cetăţeanului”, a afirmat colonelul Ionel-Cătălin Stegăroiu – director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a lăudat acțiunea forțelor de ordine, declarând că s-a acționat cu profesionalism.

„Am văzut că a fost un protest, ţinut sub control de forţele de ordine, care au acţionat cu calm şi determinare. Au făcut asta pe tot parcursul procesului, cu calm şi profesionalism. Spre finalul protestului, 300 de oameni, în zona Pieţei Unirii, au devenit agresivi şi forţele de ordine au acţionat profesionalism pentru restabilirea ordinii”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...