LIVE

Proteste în România. Ce au strigat oamenii. Mesajul lui Arafat. S-a aruncat cu petarde și brichete în București. Galerie foto, Video

Iancu Andreea, Ana Anitoiu, Andrei Cezar 30.03.2021, 00:04

Noi proteste în România, după ce autoritățile au impus restricții din pricina creșterii ratei de incidență a Covid-19. Revoltați pentru că sunt obligați să poarte mască și să respecte noile reguli privind carantina, mai mulți cetățeni au început să mărșăluiască pe străzile celor mai importante orașe ale țării. Iată care sunt principalele nemulțumiri ale protestatarilor, care s-au reunit în București, Constanța, Argeș, Dolj sau Iași.

Sute de persoane au rămas neclintite în Piața Victoriei

Update: 00:04. În București, protestul s-a încheiat. Oamenii au părăsit centrul Capitalei.

Update 23:46. Protestatarii din Piața Victoriei au început să plece. Au mai rămas câteva sute de persoane. Cel mult 800 de oameni încă n-au renunțat la manifestație. Un grup mare de participanți a încercat să creeze o diversiune și a început să o ia la goană spre Iancu de Hunedoara și Calea Victoriei.

Persoanele care au detonat petarde ar fi făcut parte din unele galerii de fotbal. Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la Antena 3: ”Există comportamente specifice unor facțiuni, pe care nu vreau să le categorisesc”. El a adăugat că ”nu sunt probleme la adunarea de protest” și că ”toată lumea va ajunge în siguranță acasă”.

Jandarmii, asaltați cu pietre și petarde, în țară

Update 23:19. Peste 2.000 de oameni, cei mai mulți tineri, au protestat în fața Palatului Prefecturii, unde au blocat strada şi au aruncat cu petarde şi pietre către jandarmi. Ca să se apere, aceștia au folosit scuturi şi au format cordoane. În plus, unii dintre manifestanți s-au îmbrâncit cu jandarmii.

”Libertate!”, ”Jos masca!”, au scandat protestatarii. În timpul marșului pe Protestatarii i-au huiduit pe străzile importante ale orașului, manifestanții au fost însoţiţi de zeci de maşini, care au claxonat şi au îngreunat circulaţia. Centrul Galațiului a fost blocat.

Protestatarii au aruncat cu sticle și petarde în jandarmi

Update 23:11. Protestatarii au aruncat câteva PET-uri, dar și sticle și petarde în jandarmii din fața Guvernului. Jandarmii s-au grupat în mai multe dispozitive în fața clădirii și au format un cordon până la Piața Romană. Pe Bulevardul Iancu e Hunedoara scutierii s-au pregătit să intervină.

Cei care nu aruncă cu petarde încearcă să se distanțeze, mergând în alte colțuri ale pieței. Totuși, în fața Guvernului a rămas un grup destul de mare de oameni. Se aruncă și cu brichete. Dacă lucrurile vor degenera, se va evacua piața. Un grup a strigat ”Ucigașii! Ucigașii!” și a dat foc unor măști de protecție.

LIVE TEXT- Proteste în România. Ce au strigat oamenii care au ieșit în stradă. Ce se întâmplă acum în țară
România, luată cu asalt de proteste în marile orașe
foto

Piața Victoriei din București, complet blocată

Update 22:37. Piața Victoriei din București a fost complet blocată, după ce un alt grup de sute de oameni a venit dinspre Piața Romană. Când s-au unit, cele două grupuri de protestatari au început să strige: ”Libertate! Libertate!” și ”Jos Arafat”. De asemenea, oamenii au făcut zgomot cu vuvuzele, dar manifestația este pașnică.

Îmbrânceli la protestele față de restricțiile impuse

Update 22:10. Protestele din țară au fost marcate și de incidente. Au fost îmbrânceli la Arad, iar la Craiova au izbucnit violențe între câțiva protestatari. Jandarmii au intervenit pentru a-i separa.

De asemenea, la Arad, manifestanții au adus un sicriu pentru a protesta față e măsurile ce au fost impuse în contextul pandemiei de coronavirus. În plus, la Craiova, la fel ca la Sibiu și la Buzău, au fost incendiate mai multe măști de protecție anti-COVID-19.

Raed Arafat, despre cei care protestează față de restricțiile impuse

Update 22:00. Medicul Raed Arafat, șeful Direcției pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că persoanele care ”urlă” că nu vor măsuri de siguranță ar trebui să știe că soluția reală rămâne vaccinarea anti-COVID-19. În plus, secretarul de stat a spus că imunizarea nu se poate rezolva peste noapte.

”Cei care urlă că nu vor măsuri, soluția reală rămâne vaccinarea. România e în frunte cu vaccinarea, dar durează. Asta nu se va rezolva peste noapte. Câteva milioane de doze urmează să intre. În următoarele 2-3 luni concentrarea noastră este să vaccinăm cât mai mulți doritori și să aplicăm unele măsuri care să țină situația sub control”, a spus Raed Arafat.

George Simion: ”Trăim într-o dictatură”

Update 21:20. George Simion a declarat că românii trăiesc într-o dictatură și a transmis că partidul AUR îi salută pe toți cei care ies în stradă ”pentru libertatea lor”. Politicianul a criticat închiderea școlilor și a magazinelor.

”Dacă ni se iau pârghiile democratice, pârghiile parlamentare, nu ne lăsăm și mergem până la capăt, pentru democrație și pentru libertate. Nu trăim într-o democrație în momentul ăsta. Trăim într-o dictatură, trăim într-o țară unde parlamentul este ignorat când se dă starea de alertă, trăim într-o țară unde noi ca parlamentari nu putem să apărăm interesul atâtor și atâtor români care s-au săturat de aceste măsuri idioate. N-ar fi făcut ceva în sensul creșterii imunității românilor, numai frică, numai spaimă, închiderea magazinelor, închiderea sălilor de curs, închiderea școlilor”, a spus George Simion.

Măști de protecție, incendiate. ”Ceauşescu n-a murit, este Cîţu travestit”

La Sibiu, aproximativ 200 de persoane au ieșit în stradă. Unii dintre ei au incendiat măști de protecție și au scandat: ”Ceauşescu n-a murit, este Cîţu travestit”, ”Arafat judecat pentru cei legaţi de pat”, ”Demisia” sau ”Ieşiţi din casă, e şi ţara voastră”. ”Cea mai proastă meserie este la jandarmerie”, ”Hoţii, hoţii” şi ”Libertate”, au mai scandat protestatarii pe care jandarmii i-au împiedicat temporar să meargă pe drumul ales.

Unul dintre protestatarii din Sibiu a înjurat şi a făcut gesturi obscene în direcţia Primăriei. Acesta a fost îmbrâncit, moment în care au intervenit jandarmii. După ce tânărul i-a jignit și pe aceștia, a fost băgat în duba jandarmeriei.

Proteste în România. Ce scandează oamenii care au ieșit în stradă

Luni seară, la puțin timp după ora 19:00, sute de oameni din întreaga țară s-au organizat pentru a protesta împotriva resticțiilor recente impuse de către autorități. Astfel, mai multe orașe importante din România au deveni scena unor noi proteste, printre care și Bucureștiul. Participanții la protestul anti-restricții din Capitală au ocupat în această seară centrul Pieței Victoriei. Printre aceștia se află și liderul sindicatului de la Metrou, Ion Rădoi, alături de alți protestatari de la metrou.

Oamenii sunt nemulțumiți și solicită eliminarea restricțiilor introduse recent. Protestele din România sunt supravegheate de către efective importante de jandarmi, care au și însoțit, de altfel, persoanele strânse în Piața Universității și care au pornit către Piața Victoriei pentru a se alătura protestului de acolo. Aceste noi manifestații au apărut ca urmare a miilor de oameni care au ieșit în stradă duminică noaptea. Deși circulația fusese interzisă după ora 20:00, protestatarii au sfidat regulile autorităților și au mărșăluit până spre zorii zilei. De remarcat faptul că mulți dintre participanți nu poartă mască de protecție și nu respectă distanțarea.

Acesta este și motivul pentru care un bărbat a ajuns să dea explicații polițiștilor, după ce a fost ridicat de jandarmi și băgat în dubă pentru că nu purta mască și refuza legitimarea. Participantul a fost dus la secție, fiind inițial imobilizat și târât spre dubă de 6-7 jandarmi, potrivit antena3.ro. Conform sursei citate, bărbatul nu a avut un comportament nepotrivit, incidentul fiind demarat de refuzul său de a se legitima. Bărbatul ar fi acuzat de ultraj, după ce a agresat mai mulți jandarmi. Avocatul acestuia urmează să ajungă la Secția 10 de Poliție, din București, pentru a-și apăra clientul, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Mai multe proteste au izbucnit în România, ca urmare a măsurilor impuse de autorități în contextul pandemiei foto - Inquam
Mai multe proteste au izbucnit în România, ca urmare a măsurilor impuse de autorități în contextul pandemiei
foto – Inquam

Manifestații anti-restricții și la Constanța, precum și în alte orașe ale țării

În orașul de la malul Mării Negre, protestul a debutat la prefectură, unde aproximativ 200 de persoane s-au strâns și au plecat în marș către Centrul Vechi și apoi au pornit către centrul orașului, ajungând la Casa de cultură a sindicatelor. Pe parcurs, numărul manifestanților a crescut la 400. Deocamdată, nu au fost raportate incidențe, întreaga coloană de participanți trecând pe artere importante și oprind circulația mașinilor. Inclusiv șoferii s-au solidarizat cu protestatarii și au decis să claxoneze.

“Libertate”,  „Jos Botnița”, „Ieșiti din casă, dacă vă pasă”, „Jos dictatura”, „Nu vă fie frica, țara ne ridică”, „Nu ne vaccinați”, au scandat participanții.

La Sibiu, protestatarii au dansat Hora Unirii, acompaniați de aplauze și vuvuzele. De asemenea, pe una dintre străzile din oraș, manifestanții au strigat „Ceaușescu nu a murit, este Cîțu travestit”. Sute de sibieni au mărșăluit pe străzi pentru a-și striga nemulțumirile.

Și la Târgoviște s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care scandează împotriva măsurilor anti-Covid.

Mai multe informații și imagini regăsiți și pe contul de Youtube Impact.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...