Urmările pandemiei. Ce se va întâmpla în Europa. România, vizată și ea

Iancu Andreea 19.05.2020, 16:19

Pandemia de coronavirus pare să lase răni adânci în economiile statelor. deocamdată, specialiștii nu cunosc exact trendul, însă diferite analize, precum cea realizată de Bloomberg, prevăd un viitor întunecat pentru țările europene.

Europa de Est în criză economică

Conform economiștilor, urmează să trăim cea mai mare recesiune de la căderea Cortinei de Fier. Țările din estul Europei vor fi puternic lovite în urma închiderii fabricilor, magazinelor sau de creșterea ratei șomajului.

Iar cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Creșterea economică din Polonia a încetinit anual, în timp ce în Ungaria s-a înjumătățit începând cu finalul lui 2019. Economiile unor state precum Cehia și Slovacia s-au diminuat, în timp ce România și Bulgaria sunt la limita extremă. Totuși, în ultimele două cazuri, se așteaptă scăderi începând cu aprilie și până în luna iunie.

Nici companiile mari de automobile nu au scăpat. Skoda Auto, companie cehă de renume, a produs cu 100.000 de mașini mai puțin doar într-o singură lună. Fabrica a fost închisă în perioada stării de urgență, iar livrările de mașini au scăzut cu un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totuși, măsurile de relaxare par să aducă vești bune. Pe măsură ce se reiau activitățile, economiile ar putea reveni la o formă acceptabilă.

Care sunt țările ce vor fi cel mai afectate de pandemie Sursă - Pexels
Care sunt țările ce vor fi cel mai afectate de pandemie
Sursă – Pexels

După pandemie ne așteptăm la recesiune?

Previziunile pentru țara noastră au o notă optimistă. Conform specialiștilor, Dacia Renault România începe să își revină. Țări precum Germania, Franța și Marea Britanie au reluat comenzile de mașini.

Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare în România, a spus Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania. Potrivit scenariului nostru, economia României ar creşte cu un ritm mediu anual peste 2,5% în perioada 2020-2022, a explicat acesta, pentru Bloomberg.

Estul Uniunii Europene ar putea depăși Europa occidentală la finalul pandemiei, conform Beata Javorcik, economistul principal al BERD. Motivul pare să se afle în viteza cu care au reacționat în fața crizei de coronavirus. Țările din zona de est au fost mai rapide în luarea unor măsuri de prevenție și limitare a răspândirii, decât cele vestice. Astfel, rezultatul s-a bazat pe un număr redus de decese cauzate de COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...