Ce măsuri de austeritate lua Nicolae Ceaușescu pe vreme de criză economică

Daria Petrescu 21.04.2020, 10:58
Ce măsuri de austeritate lua Nicolae Ceaușescu pe vreme de criză economică

Pe vreme de criză economică, Nicolae Ceaușescu lua mai multe măsuri de austeritate, care afectau populații, de la lipsa alimentelor în magazine, la întreruperea curentului, aproape zi de zi. Economia era puternic sugrumată de datoriile externe pe care Ceaușescu se chinuia să le plătească. Iar primii care sufereau erau românii.

Măsuri drastice luate de Ceaușescu, în vreme de criză

Ultimii ani ai comunismului în România au venit cu multe lipsuri pentru cetățeni. Poporul a suportat măsurile de austeritate luate de fostul dictator, cele care aveau rolul de a face economie la bugetul de stat.

Anul 1989, unul dintre cei mai grei ani pentru români

Despre epoca grea a comunismului au apărut relatări și în presa de peste ocean. Jurnaliștii de la LA Times povesteau, la acea vreme, despre condițiile în care trăiau românii.

„Consumatorii suferă lipsuri la aproape orice. România se luptă cu problemele încă unei ierni. Când şi-au făcut calculele, românii au aflat că pot folosi un bec de 40 de Watt pentru încă 10 minute pe zi.

Puţin confort în plus, când alocarea obişnuită de electricitate pe timp de iarnă este suficientă doar pentru a lumina un apartament pentru două. Trei ore pe zi, însă exclude folosirea frigiderelor şi a maşinilor de spălat. Încălzitoarele electrice au fost interzise de ani buni”, scriau jurnaliştii de la „The Los Angeles Times”.

Pentru a economisi energie, toate magazinele şi afacerile se închideau la 17:30, iar restaurantele nu mai primeau clienți după ora 21:00.

Nicolae Ceauşescu se folosea de aproape toate resursele ţării pentru a achita datoriile externe, arătau jurnaliștii americani.

„Ceauşescu a decretat în urmă cu cinci ani că datoria de 10 miliarde de dolari trebuie plătită în cinci ani. Acest lucru aproape a fost îndeplinit, deşi s-a făcut cu costul greu al deprivărilor oamenilor.

Nicolae Ceauşescu se folosea de aproape toate resursele ţării pentru a achita datoriile externe
Nicolae Ceauşescu se folosea de aproape toate resursele ţării pentru a achita datoriile externe

Pe măsură ce virtual alimentele proaspete sunt vândute în Occident pentru valută, românii aşteaptă la cozi uriaşe pentru mărfuri nevandabile. Era vorba de picioare de porc şi capete de oi, atunci când acestea sunt disponibile.

Picioarele de porc, ce nu au potenţial de a fi exportate, sunt numite popular „patrioţi”.  „Am văzut carne proaspătă doar de vreo şase ori în acets an”, a relatat un străin rezident în România”, scria  „The Los Angeles Times”.

Măsuri drastic eluate de Nicolae Ceaușescu

Lumina începe să fie întreruptă în fiecare zi cel puțin o oră, seara. „Din ianuarie 1982 s-a început limitarea distribuirii energiei electrice către populație. Până la căderea regimului comunist în 1989, livrarea curentul electric către populație se oprea de câteva ori pe zi. Acest lucru, fără niciun program ori logică aparente și fără anunțarea prealabilă a consumatorilor casnici.

Simultan, cetățenii erau îndemnați să economisească energia electrică prin scoaterea din funcțiune pe timpul iernii a frigiderelor. De asemenea,  prin neutilizarea mașinilor de spălat și a altor bunuri electrocasnice sau prin nefolosirea ascensoarelor”.

Benzina, deși raționalizată, devine greu de găsit. Consumul de energie pentru populație a scăzut forțat cu 20% în 1979 și 1982, apoi cu 50% în 1983, iar în 1985 cu încă 50% față de anii precedenți.

Urmăriți Impact.ro și pe