Ungaria lui Viktor Orban, cel mai aprig contestatar al UE: „Ei vor sfârși acolo unde au ajuns predecesorii lor”

Andrei Dumitrescu 24.10.2022, 12:26
Ungaria lui Viktor Orban, cel mai aprig contestatar al UE: „Ei vor sfârși acolo unde au ajuns predecesorii lor”

În cadrul unei ceremonii oficiale de comemorare a aniversării revoluției antisovietice din 1956, drapelul național al Ungariei a fost arborat duminică, cu onoruri militare, în fața clădirii parlamentului din Budapesta.

În vestul Ungariei, la Zalaegerszeg, premierul Viktor Orban a ținut un discurs în fața celor prezenți la inaugurarea unui nou centru de vizitare care îl onorează pe regretatul cardinal Jozsef Mindszenty.

Mindszenty a fost un cleric catolic care s-a opus cu înverșunare totalitarismului din Ungaria în secolul XX.

După ce a fost întemnițat de Partidul fascist al Crucii Săgeții din Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mindszenty a fost torturat și condamnat pe viață în fața unui tribunal de către autoritățile comuniste în 1949, ceea ce a stârnit critici la nivel mondial care au culminat cu o rezoluție a Națiunilor Unite.

În discursul său, Orban, a lăudat eforturile de rezistență la nivel național – dar nu a ratat ocazia de a-i ataca pe cei din stânga, despre care a spus că sunt resemnați de faptul că comemorările au loc în afara capitalei.

„1956 a fost o revoluție nu a unui oraș, ci a unei întregi țări, a întregii națiuni”, a declarat Orban.

„În opinia stângii, care ne privește de sus pe noi, oamenii care trăim la țară, nu este corect să sărbătorim la Zalaegerszeg … ei nu înțeleg că Budapesta nu este identică cu țara”, a adăugat el.

Nicio ocazie fără a ataca UE

De asemenea, Viktor Orban a folosit discursul pentru a ataca UE, în contextul în care aceasta încearcă să contracareze regresul iliberal al guvernului ungar.

Situația precară a statului de drept de la Budapesta a pus Bruxelles-ul în situația de a analiza o eventuală suspendare a fondurilor UE în valoare de 7,5 miliarde de euro.

Viktor Orban critică UE.
Viktor Orban critică UE. „Si-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile nechibzuite impuse Rusiei

„Să nu ne batem capul cu cei care trag în Ungaria din umbră sau de pe înălțimile Bruxelles-ului. Ei vor sfârși acolo unde au ajuns predecesorii lor”, a declarat Orban duminică.

Comentariile lui Orban la Zalaegerszeg sunt cele mai recente dintr-o dispută de lungă durată între el și autoritățile de la Bruxelles.

Partidul său, Fidesz, a fost suspendat din grupul PPE timp de doi ani, până când a părăsit grupul din cauza unor dezacorduri privind statul de drept în 2021, în timp ce legislatorii Parlamentului European au declarat recent Ungaria o „autocrație electorală”, retrogradând-o de la o democrație cu drepturi depline – o mișcare pe care Orban a catalogat-o drept „o glumă plictisitoare”.

Orban versus UE

De asemenea, el a fost criticat pentru opoziția sa față de sancțiunile împotriva Moscovei pentru invazia la scară largă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie și pentru dezacordurile privind furnizarea de arme Kievului.

La începutul lunii octombrie, politicienii Fidesz au blocat, de asemenea, introducerea în parlament a unei moțiuni care ar fi accelerat un vot privind procesul de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia, într-o mișcare care a atras critici dure din partea opoziției.

„Am fost aici când primul imperiu cuceritor ne-a atacat și vom fi aici când se va prăbuși ultimul”, a declarat Orban duminică.

„Îl vom suporta atunci când va trebui și vom respinge atunci când vom putea. Vom scoate săbiile când există o șansă și vom rezista când vor veni ani lungi de opresiune.”

Protestele care au început la 23 octombrie, în urmă cu 66 de ani, ca mișcări pașnice conduse de studenți, s-au transformat rapid într-o revoluție armată la nivelul întregii țări – cunoscută sub numele de revolta maghiară – împotriva dictaturii comuniste și a ocupației sovietice.

Revolta națională spontană a durat 12 zile înainte de a fi zdrobită de tancurile și trupele sovietice care au intervenit pentru a restabili ordinea la 4 noiembrie.

Se estimează că au murit aproximativ 2.500 de maghiari, iar sute de mii au fugit din țară.

„Un glonț în plămâni”

Nu este prima ocazie în care premierul ungar atacă deciziile Uniunii Europeane.

Uniunea Europeană „și-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile economice nechibzuite impuse Rusiei, care, dacă nu sunt anulate, riscă să distrugă economia europeană, declara Viktor Orban, în urmă cu două luni, după ce a fost nevoit să reducă plafonarea prețurilor la utilități pentru gospodării, din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate. Aceasta era una dintre politicile emblematice cu care se mândrea premierul în vârstă de 59 de ani.

„Inițial, am crezut că ne-am tras doar un glonț în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și gâfâie după aer”, a declarat Orban, un critic de lungă durată al sancțiunilor, într-un interviu la radioul public.

Orban a declarat că Ucraina are nevoie de ajutor, dar că liderii europeni ar trebui să își reconsidere strategia, deoarece sancțiunile au provocat daune de amploare economiei europene fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul care durează de luni de zile mai aproape de vreo rezolvare.

Toate pachetele de sancțiuni ale UE necesită un acord între cele 27 de state membre. În timp ce Ungaria a votat pentru a aproba sancțiunile, s-a opus includerii patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, și a obținut excluderea acestuia din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...