UE pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Anunțul făcut de Josep Borrell

Mihnea Tălău 22.09.2022, 09:49
UE pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Anunțul făcut de Josep Borrell

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei și să crească livrările de arme către Kiev, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a țării de la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a lupta în Ucraina.

În octombrie ar putea fi oficializat un nou pachet de sancțiuni

Cei 27 de miniștri de externe din blocul comunitar se află la New York pentru reuniunea anuală a liderilor mondiali la Națiunile Unite.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că anunțul lui Putin ”care a inclus măsuri de anexare a unor porțiuni de teritoriu ucrainean și o amenințare de a folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia ” a arătat panică și disperare.

„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina”, a declarat Borrell reporterilor după ce miniștrii s-au întâlnit pentru a decide cum să răspundă.

După ce au fost informați de ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, miniștrii au convenit să însărcineze echipele lor cu pregătirea unui al optulea pachet de sancțiuni care să vizeze „sectoare mai relevante ale economiei rusești și să continue să vizeze persoanele responsabile pentru războiul de agresiune din Ucraina”, a declarat Borrell.

Fiul unuia dintre apropiatii lui Vladimir Putin nu vrea sa merga la razboi in Ucraina. „Voi rezolva situatia la alt nivel”

Miniștrii UE vor avea următoarea reuniune oficială la jumătatea lunii octombrie, când ar putea fi oficializat un pachet de sancțiuni.

UE intensifică livrările de arme către Ucraina

Miniștrii au convenit, de asemenea, să intensifice livrările de arme către Ucraina. Borrell a refuzat să ofere mai multe detalii privind tipul de sancțiuni sau de sprijin militar, dar a declarat că el crede că va exista un sprijin „unanim” în cadrul blocului pentru noi măsuri.

Într-un interviu acordat Reuters, ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu a declarat că Putin încearcă să sperie și să divizeze Occidentul, dar ultimele sale comentarii reprezintă un „moment care schimbă jocul”.

În declaraţia adoptată miercuri seară, miniştrii de externe europeni au condamnat şi planurile de organizare a unor referendumuri privind anexarea la Rusia a zonelor ocupate ale Ucrainei şi au precizat că nu le vor recunoaşte niciodată rezultatele.

”UE rămâne fermă în sprijinul său pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi cere Rusiei să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate trupele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional”, se arată în document.

Menținerea unității între cei 27 pentru un pachet de sancțiuni s-ar putea dovedi complexă în contextul unei crize a aprovizionării cu energie care a afectat puternic blocul. Marți, Ungaria a respins ideea.

 

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...
Recomandări