Viktor Orban trece din nou peste deciziile UE. Ungaria va încheia un nou acord pentru gaze cu Rusia

Beatrice Dumitru 29.07.2022, 14:57
Viktor Orban trece din nou peste deciziile UE. Ungaria va încheia un nou acord pentru gaze cu Rusia

Statele Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au aprobat un plan pentru reducerea cosumului de gaze, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe livrările la iarnă. Însă Viktor Orban nu ține cont de solidaritatea europeană și așteaptă să semneze un nou acord cu Moscova pentru aprovizionarea cu gaze.

Nou acord cu Rusia

Ministrul maghiar de Externe Peter Szijjárta a vizitat Moscova, săptămâna trecută, pentru a discuta despre suplimentarea livrărilor de gaz natural cu omologul său rus Serghei Lavrov. Oficialul de la Moscova a spus atunci că „cererea pentru mai mult gaz a Budapestei va fi luată imediat în considerare”.

Astfel, Ungaria se așteaptă să semneze un nou acord cu Rusia în această vară pentru livrări suplimentare de gaz de încă 700 de milioane de metri cubi, a declarat premierul Viktor Orban. Budapesta este dependentă de energia rusă, aproximativ 80% din necesarul de gaz provine de la Moscova și se opune oricăror posibile sancțiuni ale UE împotriva gazului rusesc.

Viktor Orban trece din nou peste deciziile UE. Ungaria va încheia un nou acord pentru gaze cu Rusia
Ungaria este dependentă de gazul rusesc.

Negociem cu rușii, acest acord poate fi semnat în timpul verii și atunci vom fi în siguranță. Ungaria va avea suficient gaz”, a declarat Viktor Orban la radioul de stat, citat de Politico.

Depozitele Ungariei, pline doar 50%

Budapesta mai are un acord valabil pentru 15 ani cu compania rusă Gazprom, semnat anul trecut, pentru a furniza Ungariei aproximativ 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Bulgaria și Serbia și încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

În prezent, Ungaria este în urmă altor țări membre UE în ceea ce privește proviziile de gaz natural înainte de iarnă. Potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe, depozitele de rezerve ale țării sunt pline doar 50%, acoperind 29% din consumul său anual, în comparație cu o medie la nivelul întregului bloc comunitar de 68%.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menținut ceea ce numește relații pragmatice cu Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia, creând tensiuni cu unii aliați ai blocului comunitar dornici să adopte o linie mai dură.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...